Hlavní obsah

Krize smetla největší evropské banky, loni prodělaly desítky miliard

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna banka za druhou padají po celém světě, alespoň co se finančních výsledků týče. Hospodářské výsledky největších bank z celé Evropy ukazují, jak velké otřesy finanční krize v druhé polovině roku způsobila. Finanční domy prodělaly desítky miliard korun a zároveň upozorňují, že krušný bude i letošek.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Článek

Mezi instituce, které loni prodělaly nemalé sumy, se ve středu zařadila holandská ING. Oznámila totiž, že v posledních třech měsících loňského roku prodělala 3,7 miliardy eur, tedy asi 107 miliard korun. Za celý rok pak skupina prodělala 729 miliónů eur, tedy přes 21 miliard korun.

V předešlých dnech obrovské ztráty oznámila například belgická KBC, která je matkou tuzemské ČSOB. KBC kvůli špatným dluhopisům loni prodělala 70 miliard korun, Československá obchodní banka dopadla jen o něco málo lépe. Kvůli dluhopisům CDO čistý zisk skupině klesl o devadesát procent na jednu miliardu korun.

Co jsou to dluhopisy CDO:
Jde o speciální dluhopisy, u nichž se dá jen těžko odhadnout míra rizika, mají nízkou likviditu, ale mohou z nich být vysoké výnosy.

Jednička na německém trhu Deutsche Bank vykázala dokonce vůbec první ztrátu ve své historii. Zejména kvůli krizi banka prodělala 111 miliard korun. Rekord si připsala i švýcarská banka Credit Suisse, a to prodělkem ve výši 154 miliard korun.

Všechny banky potýkající se s problémy již v předešlých týdnech oznámily, že výrazně sníží počty svých zaměstnanců. V jednotlivých finančních domech přijdou o práci tisíce lidí (například v ING 7000, v Credit Suisse 5300).

Ztráta či malý zisk vybraných evropských finančních institucí za rok 2008 (v Kč):
ING-21 mld.
KBC-70 mld.
Deutsche Bank-111 mld.
Credit Suisse-154 mld.
Commerzbank+87 miliónů

Na mapě Evropy se najdou i instituce, které loni vydělaly, přesto se krize na jejich hospodaření podepsala. Například největší francouzská banka BNP Paribas očekává zisk kolem tří miliard eur, tedy kolem 87 miliard korun. Jenže například za poslední čtvrtletí loňského roku očekává ztrátu ve výši 1,4 miliardy eur (40,6 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám