Hlavní obsah

Krize nekrize, Babiš za rok zbohatnul o miliardy

Novinky, jem

Český premiér Andrej Babiš (ANO) podle žebříčku stovky nejbohatších Čechů za uplynulý rok magazínu Forbes i přes dopady koronavirové krize stále bohatne. Díky tomu, že je beneficientem svěřenského fondu Agrofert, se jeho jmění meziročně zvýšilo o čtyři miliardy na 74 miliard korun. Nejbohatší Čech Petr Kellner naopak kvůli ztrátám společnosti Home Credit o 57 miliard zchudl.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Široký záběr jeho podnikatelských zájmů sice letos vyvolal značné kolísání jak mezi jednotlivými oblastmi, odkud pochází jeho majetek, tak v jejich rámci, ve výsledku je na tom ale Andrej Babiš stále lépe. Začátkem roku vlivem pandemie utrpěla média i zemědělství, to se však vlivem sezonnosti nakonec dostává na lepší čísla než vloni,“ analyzuje Forbes.

Babiš je podle žebříčku Forbes s majetkem v odhadované výši 74 miliard korun čtvrtým nejbohatším Čechem. Zato dlouholetý premiant co do nashromážděného jmění Petr Kellner loni výrazně ztrácel. Přišel o 57 miliard. Jeho majetek je nyní odhadován na 293 miliard korun. Přesto je stále nejbohatším Čechem.

Foto: Právo

Petr Kellner (vlevo) a Andrej Babiš

„Na svědomí to má černé první pololetí jeho finanční skupiny Home Credit, která prodělala 690 milionů eur. Ztráty nevyrovnala ani úspěšná telekomunikační a mediální divize, kam nedávno přibyla mimo jiné televize Nova,“ uvádí Forbes.

Druhým nejbohatším Čechem byl v uplynulém roce s majetkem odhadovaným na 86 miliard korun hlavní majitel společnosti CPI Property Group Radovan Vítek. Také on loni zbohatl, když zvýšil své jmění o 11 miliard, uvádí Forbes. Na třetím místě je s majetkem 78 miliard korun podnikatel Daniel Křetínský, který si také přilepšil, a to o 12 miliard.

Žebříček 10 nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes (v Kč)
1.Petr Kellner293 mld.-57 mld.
2.Radovan Vítek86 mld.+11 mld.
3.Daniel Křetínský78 mld.+12 mld.
4.Andrej Babiš74 mld.+4 mld.
5.Karel Komárek71 mld.--
6.Pavel Baudiš51 mld.+13 mld.
7.Pavel Tykač32 mld.--
8.Eduard Kučera29 mld.+6,5 mld.
9.Marek Dospiva25,3 mld.+2,3 mld.
10.Dušan Kunovský20,7 mld.+3,6 mld.
Zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám