Hlavní obsah

Krize je pryč, točená piva zdražují

Právo, Stanislav Ptáčník

Lídr tuzemského pivního trhu, skupina Plzeňského Prazdroje, zvýšil od začátku listopadu trochu překvapivě ceny svých čepovaných (sudových i tankových) piv v průměru o padesát haléřů na půllitr. Na dotaz Práva zdražení, o kterém redakci v minulých dnech informovali štamgasti a hospodští, potvrdila mluvčí plzeňské pivovarnické skupiny Kateřina Krásová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Ta zároveň ujistila, že lídr tuzemského trhu nemění svoji strategii a nadále se prostřednictvím řady aktivit zaměřuje na podporu konzumace piva v hospodách a restauracích a na zvýšení jejich návštěvnosti. Připomněla i novinky z poslední doby, například nepasterizovaný gambrinus, který Plzeňští dodávají pouze do hospod a restaurací.

„Společně s provozovateli hospod a restaurací intenzivně pracujeme na zlepšení prostředí i servisu v jejich podnicích. Součástí této podpory oblasti pohostinství je i naše cenová politika. Naší snahou bylo udržet cenu během letní sezóny, která je důležitým obdobím pro všechny hospody a restaurace,“ sdělila Právu Krásová.

Lahve mají navrch

V analýzách vývoje českého pivovarnictví za posledních několik let je přitom jako jedna z příčin toho, že prodej točeného piva v poslední době klesá, zatímco odbyt „baleného“ piva v obchodní síti roste - vedle zvýšení spotřebních daní a ekonomické krize - uváděno taktéž pokračující rozevírání cenových nůžek mezi pivy v lahvích a na čepu.

Dnes činí poměr prodejů 43:57 ve prospěch piv prodávaných v obchodech. Ještě před deseti lety byl přitom tento podíl opačný, víc se prodávalo piva točeného.

Většinu z tuzemských značek, snad jen s výjimkou nejdražších prémiových ležáků, jako jsou Pilsner Urquell, Budějovický Budvar, Bernard či Lobkowicz, lze dnes v maloobchodní síti koupit za zhruba třetinu toho, kolik stojí tatáž piva čepovaná v restauracích.

Platí pravidlo dvojnásobku. V hospodách tak můžeme čekat zdražení o korunu
Tomáš Erlich ze Sdružení přátel piva

Ostatně právě tímto argumentem podpořil Plzeňský Prazdroj úpravu cen letos v červenci, kdy zdražil o necelou korunu pouze lahvová a plechovková piva, a nikoli piva sudová či tanková.

Skutečností však je i to, že ceny „hospodských“ piv se u jejich největšího výrobce, na něhož připadá téměř polovina tuzemských prodejů, nezvyšovaly více než dva roky. Za tu dobu se zvýšily ceny surovin i energií. „Naší strategií podpory návštěvnosti hospod bylo udržet cenu i během hlavní – letní sezony, která je důležitým obdobím pro všechny hospody a restaurace,“ argumentují nyní plzeňští pivovarníci.

Zatím se přidal jen Bernard

K Prazdroji se nyní přidal i Rodinný pivovar Bernard, jehož piva patří k nejdražším na trhu. Ten od příštího úterka zdraží sudová piva rovněž o 50 až 60 haléřů na půllitr.

Mluvčí humpoleckého pivovaru Zdeněk Mikulášek k tomu řekl, že také Bernard držel dva roky ceny točeného piva na stejné úrovni i přes rostoucí náklady, ale nyní již musí ceník upravit.

Žádné další pivovary změny cen neoznámily, mnohé pivovary naopak přispěchaly s tvrzením, že oni rozhodně ceny nezvyšují. Podle zkušeností z oboru se však dříve či později ke zdražení rovněž připojí. Ceny v hospodách přitom zpravidla vzrostou rychleji, než by odpovídalo zvýšení ceny u výrobce. Zdraží-li tedy pivovar o padesátník, je pravděpodobné, že konečná cena půllitru piva stoupne o korunu.

„Ano, platí pravidlo dvojnásobku. V hospodách tak můžeme čekat zdražení o korunu,“ potvrzuje nepsané pravidlo Tomáš Erlich ze Sdružení přátel piva.

V Plzeňském Prazdroji i v celém pivovarnictví zřejmě kalkulují s tím, že české ekonomice se konečně začíná lépe dařit, počítá se i s oživením v oblasti růstu mezd a platů ve státním i soukromém sektoru. Zda pivní konzumenti jsou schopni a ochotni mírné zvýšení cen „vstřebat a unést“ ukáže vývoj prodejů a spotřeby v příštích týdnech a měsících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám