Hlavní obsah

Krabička cigaret podraží o čtyři koruny, rozhodl Senát

– Praha

Senátoři na svém čtvrtečním jednání příliš nepotěšili kuřáky. Ti totiž nově v příštích dvou letech zaplatí za krabičku cigaret v průměru o čtyři koruny víc než dosud. Důvodem je zvýšení spotřební daně kvůli směrnici EU. Po schválení senátory dostane normu k podpisu prezident.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krabička cigaret by od příštího roku měla zdražit v průměru o dvě koruny, od přespříštího roku o další dvě koruny. Více podražit by měly levnější značky cigaret. Kromě cigaret se zdražení dotkne také řezaného tabáku.

Ministerstvo financí si od vyšší daně slibuje zvýšené zisky do státní kasy. V příštím roce by se na dani mělo vybrat o 1,4 miliardy korun více než letos, v dalším roce ještě o 1,7 miliardy více. Inflaci by mělo zdražení v obou letech zvýšit o 0,14 procentního bodu.

Vládní novela má také zavést opatření proti daňovým únikům. Například dovozci některých druhů zboží, které dani podléhá, budou muset finančním úřadům hlásit všechna místa, kam zboží můžou dovézt, a úředníci jim tato místa budou schvalovat. V dokladech při dopravě pohonných hmot bude muset být uvedeno, kam se nafta nebo benzin vezou.

Anketa

Krabička cigaret zdraží, jak se zachováte?
Zaplatím, vyšší cena mi nevadí
9 %
Přestanu kouřit
4 %
Kouření omezím
8,6 %
Je mi to jedno, nekouřím
78,4 %
Celkem hlasovalo 7181 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám