Hlavní obsah

Koruna i euro hlásí obrat, pomohla obří finanční záruka

Novinky, Tomáš Holý

Po zběsilém minulém týdnu se situace na trzích v pondělí zklidnila. Díky dohodě EU o balíku obří finanční pomoci v případě krize měny i akcie nebývale rostou. Výrazně posílilo jak euro, tak česká koruna, která během dopoledne zpevnila o desítky haléřů.

Článek

Novou krev do žil na akciové a měnové trhy vlila zpráva, že ministři financí Evropské unie se dohodli na finanční pomoci 500 miliard eur v případě, že by se řecká krize šířila do dalších zemí. [celá zpráva]

Dobrá nálada pomohla i koruně, která si polepšila o desítky haléřů. Minulý týden se měna dostala na minimální hodnoty za více než rok, v pondělí však kurz obrátil směr a polepšil si na 25,60 Kč/EUR a 19,60 Kč/USD. Před několika dny se přitom dolar obchodoval o více než padesát haléřů slabší.

Investoři tak v pondělí ukončili paniku z předešlých dní. Tu vyvolaly obavy z šíření řeckých problémů do dalších zemí. [celá zpráva]

Například euro posílilo zpět nad 1,30 USD/EUR, ropa na světových trzích podražila o více než tři dolary na cenu kolem 78 dolarů za barel. Vzhůru hned ráno vylétly akcie na asijských i evropských burzách. Například index německé burzy DAX byl v 11 hodin silnější o 3,78 procenta, francouzský CAC 40 o 7,78 procenta, pražská burza si také polepšila a to o 6,13 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám