Hlavní obsah

Koronavirus znehodnotil korunu, jsme o desetinu chudší

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna od počátku koronavirové krize v Česku výrazně ztratila na své hodnotě. Ještě v únoru přitom pokořila hranici 25 korun za euro a 17. února se jedno euro dokonce prodávalo jen za 24,80 Kč. Po úderu koronavirové krize se však česká měna prudce propadla, na dně byla 24. března, kdy jedno euro vycházelo na 27,81 Kč. V posledních dnech se kurz pohybuje kolem 27,50 Kč za euro.

Článek

V pondělí koruna zavírala na kurzu 27,61 koruny za euro. Její hodnota tak od 24. února klesla o 11,3 procenta.

Pro představu, kniha laureátů Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2019 Esther Duflové a Abhijita Banerjeeho – Good Economics for Hard Times – se na německém Amazonu prodává za 28,23 eura. Ještě 24. února tedy stála v přepočtu zhruba 700 korun, zatímco v pondělí už vycházela v přepočtu na 780 korun.

Hranice 28 korun za euro se blíží

Ekonomika

Méně patrná je změna u menších položek. Máslo německý supermarket Rewe na svém webu nabízí za 1,45 eura. Při únorovém kurzu šlo o 36 korun, při pondělním kurzu o 40 korun.

Podle iniciativy Pro euro aktuální kurz koruny snižuje kupní sílu průměrného českého měsíčního platu o 2 414 Kč.

Koruna jako menší regionální měna začala v reakci na koronavirovou krizi oslabovat, protože ji investoři považují za rizikové aktivum.

Jak upozornil analytik Raiffeisenbank Vít Hradil, vliv na kurz koruny měla v posledním týdnu také vystoupení centrálních bankéřů. Minulé pondělí oslabila z 27,14 na 27,59 Kč za euro. Šlo o reakci na slova člena bankovní rady České národní banky (ČNB) Tomáše Holuba, který nevyloučil využití různých nástrojů měnové politiky včetně devizových intervencí nebo kvantivativního uvolňování.

„Po šoku, který prodělala minulé pondělí v návaznosti na vystoupení člena bankovní rady ČNB Holuba, se koruna po většinu uplynulého týdne držela v okolí 27,50 Kč za euro. Mírně oslabila během čtvrtka, ovšem skutečný kolotoč si nechala až na pátek,” uvedl Hradil.

Česká ekonomika by mohla spadnout až o 13,5 procenta, spočítala ČNB

Ekonomika

„V 9:00 toho dne ji nejdříve nepotěšil údaj o poklesu českého HDP, který mírně předčil odhady, ovšem hned v 9:30 se k televiznímu mikrofonu posadil guvernér ČNB Rusnok. Jakmile se Rusnok nechal slyšet, že jelikož česká inflace nehrozí pádem do záporného teritoria, lze podle něj 'na viditelném horizontu vyloučit' intervence proti koruně, česká měna instantně posílila o více než 20 haléřů,” dodal.

Současně však ČNB zveřejnila novou zprávu o inflaci, kam zahrnula i pesimistický scénář vývoje, podle nějž by česká ekonomika letos mohla propadnout o 13,5 procenta. „Koruna tak okamžitě všechny předchozí zisky zahodila a vyletěla až k 27,70 Kč za euro,” uzavřel Hradil.

Reklama

Související články

Přeshraniční platby zlevní

Přeshraniční platby v eurech by měly zlevnit. Novelu zákona o platebním styku, která mj. reguluje poplatky související s platbami, schválila vláda. Norma,...

Výběr článků

Načítám