Hlavní obsah

Koronavirus sráží americké akcie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Akcie ve Spojených státech v pondělí oslabily o více než jeden a půl procenta a mají za sebou nejhorší den za poslední tři měsíce. Čína, druhá největší ekonomika světa, prodloužila novoroční svátky kvůli šíření koronaviru. Na trzích panují obavy z ekonomického dopadu nákazy.

Foto: Jeenah Moon, Reuters

Obchodník na newyorské burze

Článek

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,57 procenta a obchodování zakončil na 28.535,80 bodu. Širší index S 500 klesl též o 1,57 procenta na 3243,63 bodu a technologický index Nasdaq se snížil o 1,89 procenta na 9139,31 bodu.

„Trhy pokašlávají a sípají kvůli viru,” uvedl analytik Shaun Osborne ze společnosti Scotiabank. Během pondělní seance se výjimečně dařilo bezpečným aktivům, zhodnotil dnešní obchodování. „Trhy se obávají, že půjde o další epizodu jako v případě (epidemie akutního respiračního syndromu) SARS, která by mohla globální ekonomiku do určité míry utlumit,” dodal.

Na devizovém trhu v pondělí mírně posílil dolar, zatímco čínský jüan kvůli šíření koronaviru výrazně poklesl. Investoři se obracejí k bezpečnějším aktivům, vedle dolaru posílily švýcarský frank a zejména japonský jen považované za útočiště v období nejistoty.

Čínský virus sráží ceny akcií i ropy, zlato naopak zdražuje

Ekonomika

Kolem 20:00 SEČ vykazoval dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, nárůst 0,1 procenta na 97,94 bodu. Ve stejnou dobu euro k dolaru odepisovalo necelou desetinu procenta na 1,1018 USD. Dolar k japonskému jenu ztrácel třetinu procenta na 108,901.

Nový kmen koronaviru 2019-nCoV, který se šíří z města Wu-chan v centrální Číně, zabil už více než sto lidí a nakazilo se jím více než 4500 osob.

Počet obětí koronaviru překročil stovku

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám