Hlavní obsah

Kontrolou ČOI neprošly tři čtvrtiny večerek, prodávaly i nebezpečné výrobky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) zjistili pochybení u 66 z 87 kontrolovaných minimarketů a večerek. Za nedostatky uložili na místě 46 pokut v celkové výši 77 tisíc korun, dalších 12 případů se vyšetřuje nebo bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení. Informoval o tom v pondělí mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inspektoři v rámci akce kontrolovali večerky v Praze a ve Středočeském kraji. V průběhu celkem 87 kontrol byly nedostatky zjištěny v 66 z nich, v procentuálním vyjádření je to 75,9 procenta navštívených provozoven.

Celkem 46 prodávajících porušilo informační povinnosti o ceně, když neuváděli u balených potravinářských výrobků měrné ceny a v 17 případech neuvedli ceny vůbec.

Se špatně naúčtovanou cenou se kontroloři setkali ve třech případech. V deseti provozovnách spotřebiteli neumožnili převážení nebo přeměření prodaných výrobků či zboží, dvanáct prodejců nevydalo na vyžádání účtenku, případně vydaný doklad neobsahoval předepsané náležitosti.

Nebezpečné výrobky

V jedné z večerek prodávali laserové ukazovátko neoznačené symbolem nebezpečí a sílou laseru podle příslušné normy.

„Absence tohoto značení může znamenat pro spotřebitele vážné riziko, neboť nesprávné použití tohoto výrobku může vážně poškodit zdraví,“ řekl Fröhlich.

Dalším příkladem potenciálně nebezpečného výrobku bylo puzzle, na jehož obalu nebylo uvedeno stanovené označení CE, údaje o výrobci nebo dovozci ani o věkové skupině dětí, pro které je výrobek určen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám