Hlavní obsah

Kontrola EU měla výhrady k jedné z potravinářských firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspektoři EU, kteří tento týden kontrolovali podmínky v šesti náhodně vybraných potravinářských firmách, našli nedostatky v jedné z nich. Hříšníkem jsou jatka Agroprim Všetice. Inspektorům se nelíbil způsob, jakým tady porážejí prasata.

Foto: Jan Mrenica

Nejlepší hráči turnaje. Z leva Bronislav Dvorský, René Loučím, vítěz Petr Fiala, bronzový Jan Mrenica a stříbrná Patricie Rajtolarová

Článek

V ostatních pěti kontrolovaných závodech, pražském uzenářském podniku Kliment, mlékárně Pragolaktos, jatkách v Horažďovicích na Klatovsku  zpracovatelské firmě Kopačka v Petrovicích u Sušice a jatkách Leko u Jerčan, žádné nedostatky nenašli. Oznámil to ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

I když měli inspektoři k provozu jatek ve Všetici výhrady, uzavření ani omezení provozu jim nehrozí. "Je zapotřebí znovu přešetřit nedostatky v plné šíři a stanovit termín jejich odstranění," řekl Malena. Inspektoři měli údajně připomínky hlavně ke způsobu omračování prasat. Dále se jim nelíbilo, že podnik nemá mytí aut přímo v areálu, ale mimo něj a také, že jímka z kotce pro podezřelá zvířata byla svedena do společného kanálu pro zvířata ostatní.

Vedoucí jatek Jiří Kraif řekl, že zjištěné nedostatky jsou věcí názoru. Kontroloři podle něj závodu vytkli, že kotec pro usmrcení zvířat je příliš malý. "Velikost však není nikde definována a záleží na názoru inspektora," dodal. Odmítl i výtky kvůli mytí aut. "Krajská veterinární správa myčku povolila, tak se nic neděje," uvedl Kraif.

Kontroly budou pokračovat

Sami inspektoři tvrdí, že co se týče bezpečnosti samotných potravin, tak nenašli nedostatky nikde. Nyní vypracují o kontrole zprávu. "Česká republika se určitě nebude odvolávat vůči této zprávě," uvedl Malena s tím, že hodnocení je celkově pozitivní.

Daleko rozsáhlejší kontroly prováděla EU v Česku ještě před vstupem země do Unie. Tehdy zkontrolovali několik desítek podniků. Nedostatky našli v několika z nich. Kontroly prováděla i sama veterinární správa, která posléze doporučila uzavřít 586 podniků, které hygienickým normách EU nevyhovovaly.

Potravinářské podniky se musí připravit na to, že kontroly budou pokračovat i dál, jak je to běžné ve všech státech EU. "Kontrolní mise se budou v budoucnu opakovat a dá se předpokládat, že vždy nějaký nedostatek najdou," řekl ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám