Hlavní obsah

Konkurenční panenky zaplatí Barbie miliónové odškodné

Novinky, toh

Společnost Mattel, výrobce světoznámé panenky Barbie, dostane od konkurenčních firmy, která vyrábí panenky Bratz, odškodné ve výši několika desítek miliónů dolarů za kopírování. Americké soudy již před časem rozhodly, že autor panenek Bratz Carter Bryant pracující pro MGA Entertainment se inspiroval právě populárními Barbie.

Foto: Profimedia.cz

Panenky Bratz podle soudu kopírují Barbie.

Článek

Soudy nyní určovaly předběžnou výši pokuty, finální verdikt padne později. Informace v zahraničních médiích se rozcházejí. BBC píše, že Mattel dostane 40 miliónů dolarů (asi 640 miliónů korun), zatímco CCN uvádí 100 miliónů dolarů (1,6 miliardy korun).

MGA uvádí, že údaje jsou špatné, že zaplatit má pouze 20 miliónů dolarů (320 miliónů korun). Částka je však výrazně nižší, než jakou výrobce Baribie požadoval. Mattel chtěl téměř dvě miliardy dolarů.

Carter Bryant je bývalý zaměstnanec Mattela. Společnost MGA se u soudu bránila tvrzením, že nápad vznikl v době, kdy Bryant pro Mattel nepracoval.

:. Křišťálová víla s třpytícími se křídlyfoto: Mattel

Barbie oslaví 50 let

Panenky Barbie příští rok oslaví 50 let od zahájení výroby. Nejčastěji bývá panenka blonďatá o velikosti 29,2 centimetru. Jejím odvěkým přítelem je Ken. Konkurenční Bratz se začala vyrábět v roce 2001. Je o něco menší, měří 25,4 centimetru a mezi její přátele patří Cameron a Dylan, takzvaní Bratz Boyz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám