Hlavní obsah

Komerční banka za půl roku vydělala 6,6 miliardy

• Aktualizováno

Komerční bance (KB) vzrostl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 6,6 miliardy korun. Třetí největší tuzemská banka o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. Ještě výrazněji rostl zisk mateřské firmě KB, francouzské bance Société Générale.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Analytici podobný růst zisku KB očekávali. Bance stoupl i počet zákazníků a objem vkladů a úvěrů.

Objem poskytnutých úvěrů narostl o 5,6 procenta na 519,4 miliardy korun. K růstu nejvíce přispěly hypotéky a úvěry podnikům. Objem hypoték poskytnutých občanům vzrostl o 12,4 procenta na 170 miliard korun.

Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých KB a společností ESSOX stoupl o 3,6 procenta na 29,8 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých podnikům vzrostl o 4,2 procenta na 277,8 miliardy korun.

Objem vkladů vzrostl o 7,5 procenta na 646,1 miliardy korun. Vklady občanů stouply o 10,6 procenta na 185,6 miliardy korun a vklady podniků o osm procent na 384,3 miliardy korun.

Bance oproti loňsku přibylo 28 tisíc klientů, celkem jich má 1,637 miliónu.

"Finanční výsledky vnímám jako velmi dobré v době, kdy úrokové sazby dosáhly svých nových historických minim a když jsme zaúčtovali náklady na nový regulatorní požadavek. Nicméně jsme si vědomi další regulatorní zátěže, která je před námi," komentoval výsledky generální ředitel banky Albert Le Dirac’h. Narážel tím zřejmě mimo jiné i na nový krizový fond, do kterého podle rozhodnutí vlády budou české banky dohromady posílat ročně dvě až tři miliardy korun.

Zisk mateřské Société Générale překonal očekávání

Čistý zisk majitele KB, francouzské banky Société Générale, ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 25 procent na 1,351 miliardy eur (36,5 miliardy korun). Zisk výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 969 milionů eur. V celém prvním pololetí čistý zisk meziročně vzrostl o 78 procent na 2,219 miliardy eur.

Firmě se ve druhém čtvrtletí podařilo snížit ztráty v Rusku na 45 milionů eur z 91 milionů v prvním kvartálu. Její ruská divize Rosbank se nyní potýká s negativními důsledky poklesu ruské ekonomiky, za kterým stojí nižší ceny ropy a sankce související s ukrajinskou krizí.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Podvodníci cílí na klienty další české banky

Zkraje týdne se ukázalo, že počítačoví podvodníci se prostřednictvím nevyžádané pošty snaží vylákat přihlašovací informace k účtům klientům Komerční banky....

Výběr článků

Načítám