Hlavní obsah

Komerční banka oznámila propouštění

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční banka chce v první polovině letošního roku snížit počet zaměstnanců o 3,5 procenta. Uvedla v pondělí večer na svém webu. Podle údajů banka k roku 2019 zaměstnávala zhruba 7200 lidí.

Foto: Panorama, Mapy.cz

Památkově chráněná budova Komerční banky v pražské ulici Na Příkopě

Článek

Banka by tak mohla propustit kolem 250 zaměstnanců. Skutečné číslo se však může lišit vzhledem k tomu, že banka hovoří o „ekvivalentu plného pracovního úvazku“.

Kromě toho očekává, že pro zhruba 20 procent zaměstnanců ze zrušených pozic najde v rámci banky práce jinde. Zhruba dvě třetiny zrušených míst připadnou na centrálu banky.

Opatření má podle Komerční banky směřovat „k posílení provozní efektivity banky a její ekonomické odolnosti“.

Komerční bance klesl zisk o 38,5 procenta na 4,4 miliardy

Ekonomika

O propouštění banka informovala odbory. Zároveň očekává, že restrukturalizace ji bude stát asi 76 milionů korun, z nichž větší část připadne na odstupné pro propouštěné zaměstnance. Další mimořádné výdaje ve výši 36 milionů korun banka vykázala v souvislosti se snížením počtu poboček.

Komerční banka patří mezi největší finanční domy v Česku jak podle počtu klientů, tak podle bilanční sumy. Její matkou je francouzský finanční ústav Société Générale. Ta v roce 2019 oznámila zrušení 1600 míst v USA, Británii a ve Francii.

S akciemi české banky se také obchoduje na pražské burze, kde v úterý před druhou hodinou odpoledne odepisovaly 0,30 procenta na 656 korun za kus.

Reklama

Související články

Akcie majitele Komerční banky prudce klesly

Akcie francouzské banky Société Générale ve čtvrtek propadly o skoro šest procent. Majitelka Komerční banky varovala, že na její hospodářský výsledek za čtvrté...

ČSOB klesl zisk o 57 procent na 6,3 miliardy

Skupině Československé obchodní banky (ČSOB) klesl za první tři čtvrtletí letošního roku zisk meziročně o 57 procent na 6,3 miliardy korun. Banka to oznámila...

Výběr článků

Načítám