Hlavní obsah

Komerční banka i přes krizi zvýšila zisk téměř o pětinu

Novinky, toh
Aktualizováno

O necelých 18 procent oproti předloňsku zvedla skupina Komerční banky v loňském roce svůj čistý zisk. Nárůst byl zaznamenán i přes hospodářsky nepříznivý vývoj na trzích zejména z druhé poloviny roku 2008.

Foto: archiv, Novinky

Článek

Čistý zisk KB loni dosáhl 12,23 miliard korun. „Díky nízké angažovanosti nebyla banka podstatněji zasažena globálním snížením cen rizikových aktiv,“ uvedla společnost. Díky těmto pozitivním výsledkům navrhlo představenstvo dozorčí radě výplatu dividend ve výši 180 korun za akcii.

Například ČSOB byla loni započatou finanční krizí výrazně zasažena. Čistý zisk skupiny se snížil o devadesát procent na jednu miliardu korun.

Banka v oficiální zprávě uvedla, že během loňského roku navýšila počet svých klientů na více než 2,6 miliónu. KB loni zvýšila množství úvěrů o 18,9 procenta na 374 miliard korun, stejně tak vzrostl i objem hypoték o 20,6 procenta na 90,5 miliardy korun.

Společnost dále uvedla, že jen čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 3,8 procenta na osm miliard korun. "Díky rozšíření klientské základny a úspěšnému rozvoji v takových oblastech, jako je používání platebních karet a produktů financování obchodu," vysvětlila mluvčí banky Monika Klucová.

Dodala, že dobrý výsledek také významně ovlivnil čistý zisk z prodeje akcií na pražské burze, a to ve výši půl miliardy korun.

Reklama

Související články

Majitel ČSOB loni prodělal přes 70 miliard

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, která v České republice ovládá banku ČSOB, ve čtvrtek oznámila, že se loni v důsledku finanční krize propadla do...

Výběr článků

Načítám