Hlavní obsah

Komárkova KKCG finančně podepře krachující Pilsen Steel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Investiční skupina miliardáře Karla Komárka KKCG uzavřela se společností Pilsen Steel úvěrovou smlouvu na financování provozu plzeňských hutí a kováren. Uvedl to mluvčí KKCG Dan Plovajko. Podnik s 900 lidmi, který od konce června nevyráběl a měl přerušené dodávky energií, je od 14. září v úpadku kvůli nesplácení stamiliónových dluhů.

Článek

Nejdéle do deseti dnů KKCG poskytne podniku 100 miliónů korun a do konce roku celkem čtvrt miliardy Kč. To by mělo podle Plovajka bez problémů stačit na financování provozu do konce roku. KKCG chce zachovat současnou zaměstnanost, nemá zájem pracovníky propouštět. Podle informací z podniku dostalo už ale výpověď kolem stovky lidí napříč profesemi. [celá zpráva]

Podle pověřeného šéfa Pilsen Steelu Tomáše Egermajera udělá vedení podniku vše pro to, aby výroba pokračovala a lidé nepřišli o práci. „Zaměstnanci se začnou vracet do výroby postupně už počátkem října,“ dodal. Podle Egermajera byl vyhlášený úpadek prvním a nezbytným krokem k záchraně podniku a k zachování provozu.

„Bez externího financování se podnik neobejde,“ řekl insolvenční správce Michal Žižlavský z pražské společnosti IS Žižlavský. Ten si dokáže představit fungování nového investora v obou variantách řešení úpadku, tedy jak v reorganizaci, tak v konkurzu.

Největším věřitelem plzeňské firmy vlastněné ruským podnikatelem Igorem Šamisem je moskevská Vněšekonombanka, která zatím do insolvenčního řízení pohledávky nepřihlásila. Šamis si od ní půjčil na nákup Pilsen Steel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám