Hlavní obsah

Koalice bude jednat o změně platových tarifů až v září

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Koaliční strany budou jednat o návrhu změny platových tarifů pravděpodobně až v prvním zářijovém týdnu. „Nyní je to předčasné, není čas na tříbení názorů v koalici,“ řekl v pondělí v Ústí nad Labem ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) představil v Ústí nad Labem koncepci provádění kontrol ilegálního zaměstnávání.

Článek

Zhruba ve stejnou dobu jednal premiér Petr Nečas (ODS) s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem, i proto Drábek nechtěl názory koaličních partnerů nyní komentovat. „Nevím, na čem se dohodnou,“ uvedl.

V minulém týdnu předalo ministerstvo práce a sociálních věcí připravené nařízení vlády o úpravně platových tarifů do vnějšího připomínkového řízení. „Všichni se mohou k návrhu vyjádřit. Připomínky budou vyhodnoceny a poté bude zpracován konečný návrh vládního nařízení,“ řekl Drábek. Ještě předtím bude k tématu uspořádána koaliční schůzka. Návrh je trnem v oku především odborářům, podle některých by avizované desetiprocentní snížení platu mohlo znamenat u některých profesí pokles příjmů až o 40 procent.

Firmy čekají kontroly

Drábek v Ústí nad Labem v nově otevřeném krajském centru strany TOP 09 představil koncepci provádění kontrol ilegálního zaměstnávání. Ty připravuje ministerstvo práce na podzim tohoto roku, měly by probíhat přímo ve firmách a porovnávat skutečný stav zaměstnanců s evidencí zaměstnavatelů.

„Kontroly mají sloužit k potírání šedé ekonomiky, nelegálního zaměstnávání, které poškozuje stát hned dvakrát. Jednak tím, že nejsou odváděny daně a odvody na sociální a zdravotní pojištění, jednak tím, že řada takto zaměstnaných lidí navíc neoprávněně pobírá sociální dávky,“ řekl Drábek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám