Hlavní obsah

Klienti směnáren by mohli do dvou hodin odstoupit od smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práva klientů směnáren by se mohla rozšířit. Poslanci Starostů a nezávislých (STAN) v novele o směnárenské činnosti navrhli, aby lidé získali možnost od smlouvy o směně peněz do dvou hodin odstoupit. Novinka by měla ochránit zejména turisty před směnárnami, které nabízejí nestandardní kurzy. Novelu nejprve posoudí vláda, rozhodne o ní parlament.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předloha podle autorů reaguje na stanovisko České národní banky (ČNB), které vychází z jejích kontrol. „Problém se týká zejména zahraničních turistů a typicky či nejčastěji centra hlavního města Prahy,” napsali v důvodové zprávě.

Předkladatelé jsou přesvědčeni o tom, že možnost storna transakce zabrání sporům, přičemž poctivé směnárny nijak nezasáhne. Směnné kurzy i výše poplatků se u jednotlivých směnáren mohou lišit. Směnárny je stanovují samostatně, nezávisle na kurzech vyhlašovaných centrální bankou.

Novela stanoví, že součástí dokladu o směně peněz, který vydává směnárník klientovi, bude povinně datum a čas. V případě, že by dvouhodinová lhůta pro zrušení obchodu končila po provozní době směnárny, klient by mohl uplatnit právo storna následující den v první provozní hodině.

Směnárník by musel podle novely spotřebiteli vrátit proti vyměněným penězům celou částku včetně poplatků a vydat mu doklad o odstoupení a vypořádání. Za nesplnění navrhovaných povinností by provozovateli směnárny hrozila podle předlohy až miliónová pokuta.

Anketa

Měli by mít klienti směnáren právo do dvou hodin odstoupit od smlouvy?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 332 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám