Hlavní obsah

Kde raději sundat nohu z plynu? Pojišťovna sestavila žebříček nejrizikovějších míst

Novinky, tov

Novým nejrizikovější místem v Česku pro řidiče se loni stala silnice I/13 v katastru Bílého Kostela nad Nisou a obce Rynoltice v Libereckém kraji. V úseku se stalo šest nehod se třemi smrtelnými a dvěma těžkými zraněními. Vyplývá to z žebříčku nejčastějšího výskytu dopravních nehod, jejichž důsledkem bylo těžké zranění nebo úmrtí. Sestavila ho pojišťovna Allianz.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Deset nových nejkritičtějších míst pro řidiče na základě analýzy Allianz pro rok 2015. Podrobnější informace o místech najdete v tabulce v článku.

Článek

„Pro určení pořadí závažnosti kritických lokalit je klíčových několik kritérií: zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, ale také závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v dané lokalitě,“ řekl Roman Ventura z Allianz.

Které úseky byly loni nejnebezpečnější? Z top desítky nejhorších úseků se v roce 2015 objevily hned dvě nové lokality ve Středočeském a Ústeckém kraji, nejnebezpečnější místo v celé zemi se nacházelo na Liberecku.

Aktuální statistika však nepotěší ani motoristy z Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje, zdejší rizikové úseky se vedle těch středočeských dostaly mezi první pětici nových nejnebezpečnějších.

Foto: HZS Libereckého kraje

Auto dostalo smyk a protisměru se srazilo s kamiónem

Vůbec nejhorší nový úsek se loni objevil na silnici I/13 v katastru Bílého Kostela nad Nisou a obce Rynoltice v Libereckém kraji. V úseku před rynoltickou místní částí Jítrava došlo během šesti loňských nehod ke třem smrtelným a dvěma těžkým zraněním. Čtyři pasažéři byli zraněni lehce.

Žebříček nových kritických míst na základě analýzy Allianz pro rok 2015
PořadíSilniceKrajKatastrPočet nehodZraněné osoby
SZTZLZ
1I/13LibereckýBílý Kostel nad Nisou, Rynoltice6324
2I/35KrálovéhradeckýPodhorní Újezd a Vojice2161
3I/7StředočeskýSlaný6143
4I/11MoravskoslezskýRýmařov6143
5I/44OlomouckýMohelnice8218
6I/34PardubickýVendolí2211
7I/8ÚsteckýBořislav5210
8I/13ÚsteckýLudvíkovice3121
9I/16StředočeskýŽidněves3032
10I/38VysočinaJihlava4112
Zkratky: SZ = smrtelná zranění; TZ = těžká zranění; LZ = lehká zranění. Zdroj: Allianz, Policie ČR

V pořadí druhý nejrizikovější úsek roku 2015 se pak nacházel na komunikaci I/35 v Královéhradeckém kraji – tam, kde tato silnice míjí Podhorní Újezd a Vojice. Jen za loňský rok se zde staly dvě vážné nehody, při nichž na místě zahynul jeden člověk, a šest lidí utrpělo těžká zranění.

Trojici nejhorších lokalit doplňuje křižovatka ve Středočeském kraji na silnici I/7 v místech, kde se poblíž Slaného setkává s komunikací I/16. Šest zdejších nehod přineslo jednu oběť a další čtyři lidé tady utrpěli těžká zranění.

Naopak radovat se mohou obyvatelé Jihočeského, Jihomoravského, Karlovarského, Plzeňského a Zlínského kraje. Podle kritérií Allianz Automapy tam loni nebyla identifikována žádná nová nebezpečná lokalita.

Seznam vychází z dat veřejně přístupné databáze s lokalizací všech dopravních nehod evidovaných Policií ČR. Nejde tedy o analýzu nehodovosti klientů Allianz. Žebříček nebere v potaz nebezpečné úseky, které již figurují v předchozích žebříčcích. Zkoumal také jen dálnice a silnice prvních třít, dálniční úseky se ale mezi nejnebezpečnější místa nedostaly.

Co se týče nebezpečných míst, tak vůbec nejrizikovějším místem v Česku byl ve třech letech 2012 – 2014 sjezd z E65 za vsí Bezděčín jižně od Mladé Boleslavi, respektive křižovatka, která tuto komunikaci propojuje se silnicí I/16. Na druhém místě skončil nebezpečný úsek na silnici I/13 mezi Chomutovem a Jirkovem. Jako třetí nejkritičtější místo se do statistik zapsala silnice I/43 v okrese Blansko. Pozor řidiči musí dávat v pozvolné zatáčce v katastru obce Krhov.

Anketa

Dbáte na statistiky, abyste byli v nebezpečných úsecích připraveni?
Ano
20,9 %
Někdy
12,3 %
Ne
66,8 %
Celkem hlasovalo 358 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám