Hlavní obsah

Karosa prodala 1700 autobusů, nejvíce v historii

VYSOKÉ MÝTO

Český výrobce autobusů Karosa prodal v loňském roce nejvíce autobusů ve své historii. K zákazníkům putovalo 1700 vozů, většina z nich šla do zahraničí. V porovnání s rokem 2003 podnik prodal o 200 autobusů víc.

Foto: Adéla Černá

Lední jachtaři a kiteři se sešli o víkendu v kempu Jestřábí v Černé v POšumaví

Článek

Firma se usídlila například ve Francii, kam prodala školní autobusy, v Itálii, zemích Beneluxu a začala pronikat i do severských zemí. Autobusy vyváží například do Finska. "Podařilo se nám rovněž vyhrát výběrové řízení na tři roky v dopravním podniku v Reykjavíku, to znamená, že jsme prakticky obsadili trh městských autobusů na Islandu," řekl obchodní ředitel firmy Petr Rusek.

V roce 2005 by Karosa chtěla prodat podobný počet autobusů, i přesto, že předpokládá, že trh se dočasně nasytil a prodej vozů v Evropě klesne asi o desetinu.

Do zahraničí firma vyváží hlavně autobusy na plynový pohon, prodala jich už 2500, odebírá je hlavně Řecko a Itálie. Jejich provoz je výhodnější než provoz vozů na naftu. V ČR o vozy na plynový pohon této značky není příliš zájem. Dopravci dávají přednost konkurenčním firmám, protože ceny Karosy jsou pro ně vysoké. Například nový nízkopodlažní vůz typu Iveco Agora, je přijde na 6,35 miliónu korun. Konkurenční autobusy, například Ekobus, jsou levnější.

Český výrobce autobusů se v roce 1993 sloučil s firmou Renault, která posléze s firmou Iveco založila podnik Irisbus. Z něj nyní Renault odešel a Irisbus, jehož součástí Karosa je, teď ovládá Iveco.

Anketa

Jak často jezdíte autobusem?
každý den
36,9 %
několikrát týdně
15,5 %
několikrát za měsíc
10,3 %
jen výjimečně
24,2 %
vůbec
13,1 %
Celkem hlasovalo 426 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Autobusy Karosa prorazily do Německa

Tuzemský výrobce autobusů, vysokomýtská Karosa, vyveze letos do Německa 27 autobusů typu Axer. Na největší trh v Evropské unii se jí podařilo prorazit poté,...

Výběr článků

Načítám