Hlavní obsah

Karlovarský suchar sice chrání EU, ale výrobce zkrachoval

Právo, DPA, mcm, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Karlovarský suchar je od úterý registrován jako chráněná známka v rámci celé EU. Unie mu přiznala tzv. chráněné zeměpisné označení (PGI), které zajišťuje, že značku mohou používat jen výrobky z určité oblasti Unie. Je to sedmý český výrobek, chráněný v rámci celé Unie - zatím však není jasné, kdo bude tuto známku vlastně využívat.

Článek

Suchary v posledních letech vyráběla společnost Cornia, jejímž jménem Česko před třemi lety požádalo o unijní ochranu pro tento výrobek. Cornia, která měla pekárnu v Ostrově u Karlových Var, však před nedávnem zkrachovala a její zůstatek zatím nikdo nekoupil.

Správce konkurzní podstaty Josef Benedikt se aspoň dodatečně pokouší využít evropské ochrany ke zvýšení šancí na prodej majetku firmy. "Úpadce je výrobcem produktu s označením Karlovarský suchar, tedy s chráněným označením původu, a vlastnictví nemovitostí je proto vhodné a dá se říci až nezbytné, pro případného zájemce o výrobu tohoto produktu," uvádí Benedikt poněkud nepřesně na své webové stránce. Chráněné označení původu (PDO) je totiž poněkud jiný typ evropské ochrany potravin a nápojů (PGI).

K získání statutu PGI je nutné, aby v regionu panovaly podmínky, jež příslušný výrobek jasně odliší od podobných potravin z jiných regionů. U karlovarského sucharu to zajišťuje výrobní procedura: v té se mimo jiné používá voda z lázeňských vřídel a také vřídelní sůl.

Který suchar bude chráněn?

Obdobnou známku Karlovarské suchary nyní používá další místní pekárna, Phobos. Její jednatel Ladislav Jaroš se pokusil rozhodnutí Unie vztáhnout na produkt své firmy. "Z hlediska výrobního a technologického to pro nás znamená osvědčení kvality a věhlasu Karlovarských sucharů. Z hlediska obchodního pak příslib do budoucna, že o Karlovarské suchary bude zájem i v Evropě," tvrdil.

Phobos zásobuje hlavně hotely a lázeňské domy v Karlových Varech, například Grandhotel Pupp. Na svých internetových stránkách označuje Karlovarské suchary za svou novinku. Není proto jasné, zda se unijní ochrana pro Karlovarský suchar bude vztahovat i na tento produkt.

Pekárna podle Jaroše nyní vyrábí asi 90 až 100 tisíc Karlovarských sucharů ročně (Cornia vyráběla karlovarského sucharu asi třikrát tolik). "Je to méně než dříve, protože jsme se nedostali s karlovarskými suchary do velkých supermarketů. Některé z nich je chtěly od nás kupovat za 10 korun, ale za takovou cenu je já nedokážu ani vyrobit," uvedl Jaroš. Argumentoval i tím, že Phobos se přiřadila k výrobcům sucharů ještě před vstupem země do EU.

Česko v chránění produktů úspěšné

Unie chrání pomocí PDO a PGI asi 800 druhů potravin a nápojů. Pětina z nich je italských, zatímco třeba Slovensko nemá ještě ani jednu specifickou poživatinu chráněnou po celé Unii. Česko již má na seznamu chráněných potravin a nápojů zaregistrovány tři druhy piva z Českých Budějovic, dále pohořelického kapra, žatecký chmel a štramberské uši, sladkou pochoutku z východní Moravy. K nim by se měly záhy připojit hořické trubičky.

Česko je v tomto ohledu nejúspěšnější mezi novými členskými státy. Předstihuje dokonce i staré členské země jako Belgii, Dánsko nebo Irsko.

Které české produkty získaly ochrannou známku EU

Budějovické pivo

Budějovický měšťanský var

Českobudějovické pivo

Štramberské uši

Pohořelický kapr

Žatecký chmel

Hořické trubičky

Karlovarský suchar

O unijní ochranu se ucházejí i další dvě desítky tradičních českých potravin a nápojů, mezi nimi třeba mariánskolázeňské oplatky, kysané zelí z Nošovic, třeboňský kapr a pardubický perník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám