Hlavní obsah

Karlovarský minerálkový gigant si u armády pojistil prameny na 33 let

Právo, Patrik Biskup

Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) uzavřela s českou armádou dohodu, kterým si na desítky let zajistí přístup k přírodnímu bohatství. Dohodla se s Ministerstvem obrany na dlouhodobém pronájmu části území ve vojenském újezdu Hradiště v Doupovských horách, kde jsou pod zemí vydatné zdroje minerálních vod. Z nich už firma prostřednictvím desítek vrtů ve velkém čerpá.

Článek

Doposud ale obě strany uzavíraly nájemní smlouvu vždy jen na pět let, tentokrát chtějí být KMV v lokalitě neomezenými pány 33 let. Má to ale háček. Ze zákona totiž není možné státní majetek na tak dlouhou dobu pronajmout soukromému subjektu. Výjimku může udělit pouze Ministerstvo financí. „Žádost o ni jsme obdrželi od Ministerstva obrany tento týden. Rozhodnutí padne do dvou měsíců,“ řekl Radek Ležatka z Ministerstva financí.

Čerpání přírodních minerálních vod na území vojenského újezdu Hradiště má podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška letitou tradici. „Do současné doby byl nájemní vztah, na jehož základě jsou společnosti KMV pronajímány pozemky za účelem zřízení vrtů a rozvodů těchto vod do stáčecích a mísících zařízení, sjednáván krátkodobě s účinností na nejvýše pět let,“ uvedl Pejšek.

Jak dodal, tento krátkodobý vztah neposkytoval nájemci právní jistotu nezbytnou pro realizaci podnikatelských aktivit v této oblasti a garanci návratnosti investic do plánované modernizace technologie v rozsahu přibližně 700 miliónů korun.

„Společnost KMV se proto obrátila na Ministerstvo obrany se žádostí o sjednání dlouhodobého nájemního vztahu, který společnosti zaručuje návratnost vkládaných investičních prostředků. Se společností jsme letos v lednu podepsali nájemní smlouvu na 33 let,“ pokračoval Pejšek s tím, že smlouva již byla zaslána Ministerstvu financí k udělení požadované výjimky. 

Vojenské využití to nenaruší

„Při našem postupu jsme zohlednili zásadní kritérium resortu, a to, že existence zdrojů minerálních vod na území vojenského újezdu Hradiště žádným způsobem nenarušuje využití území újezdu pro vojenský výcvik,“ prohlásil Pejšek.

Finanční podmínky smlouvy zatím zůstávají v tajnosti. „Sdělit je bude možné až po definitivním potvrzení smlouvy ze strany Ministerstva financí. Mohu pouze říci, že jsme se dohodli o dvacetiprocentním navýšení ceny oproti krátkodobému nájemnímu vztahu. Každoročně pak navíc bude docházet k úpravě výše nájmu v závislosti na inflaci. Na tyto podmínky přistoupil nájemce oplátkou za garanci dlouhodobosti své podnikatelské působnosti v dotčené lokalitě,“ uzavřel Pejšek. Jen pro představu, například obec Kyselka pronajala společnosti KMV dva vrty ve svém katastru na dobu 50 let za cenu dva a půl miliónu korun.

Podle osloveného odborníka na minerální prameny Tomáše Vylity je lokalita vojenského újezd Hradiště z hlediska hydrologického vydatným zdrojem minerálních vod, a to zejména alkalicko-zemité kyselky. „Lze čerpat i několik litrů za vteřinu,“ upřesnil Vylita s tím, že se jedná o novější zdroje, které se začaly využívat až v devadesátých letech, kdy vojáci do lokality povolili přístup.

Společnost KMV ovládá 80 procent tuzemského trhu s minerálními vodami. Každoročně vykazuje miliardové tržby a stomiliónové zisky. Nemalé částky investuje do modernizace provozů. Nejznámějším jejím produktem je Mattoniho kyselka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám