Hlavní obsah

Kalousek: Zvýšení DPH je definitivní, žádná jiná vláda ji nesníží

Praha

Výše daně z přidané hodnoty, jak ji schválila vláda, je podle ministra financí Miroslava Kalouska definitivní. Nevěří, že nějaká následující vláda by tuto daň snížila, i když to může v předvolebním boji tvrdit. Kalousek to řekl ve čtvrtek ráno na setkání s manažery.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

DPH by se od roku 2013 měla zvýšit o jeden procentní bod. Snížená sazba ze 14 procent na 15 a základní sazba z 20 procent na 21. Takto by měla platit dva roky. V roce 2016 se pak základní a snížená sazba sjednotí na 17,5 procenta.

Peníze získané na této dani by měly pomoci snížit schodek veřejného rozpočtu.

Kalousek rovněž v debatě organizované týdeníkem Euro uvedl, že nenavrhne žádné zvýšení spotřební daně u lihu, cigaret nebo piva, kromě změn požadovaných EU. Naopak potvrdil svůj velmi kritizovaný záměr zavést spotřební daň na tiché víno.

"Všechny země, kde si zemědělské lobby prosadilo osvobození od daně, mají společné to, že domácí spotřebu tvoří domácí produkce. U nás je to ale dovoz, který stoupá a nyní se podílí na domácí spotřebě ze 72 procent," uvedl Kalousek.

Tichá vína jsou všechna kromě sektů a vinaři se proti dani bouří. Měla by být zavedena v roce 2014 ve výši 10 korun za litr. Nyní se z vína spotřební daně neplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám