Hlavní obsah

Kalousek nabízí lidem dluhopisy, cena od tisícovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) v příštím roce plánuje vydat pilotní emisi státních dluhopisů pro občany o objemu až deset miliard korun. Uvedl to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že české dluhopisy jsou nesrovnatelně bezpečnější než například řecké.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Minimální objem jedné objednávky bude 1000 korun. Horní hranice nebude omezena. Dluhopisy budou moci nabízet banky i další finanční zprostředkovatelé. Záměr nabídnout spořicí dluhopisy domácnostem není podle MF motivován nedostatkem jiných zdrojů, protože financování výpůjční potřeby státu je pokryto.

"Naším cílem je posílit fiskální odpovědnost státu prostřednictvím přímého vztahu k majetku občanů. Pokud budou přímo držet státní dluhopisy, budou preferovat odpovědné hospodaření státu, a nikoli populistický přístup vedoucí k nekontrolovanému růstu státního dluhu," uvedl Kalousek s tím, že by pilotní emise měla být nabídnuta nejpozději ve třetím čtvrtletí roku 2011.

Ministerstvo chce při prodeji dluhopisů využít v maximální míře účastníků Centrálního depozitáře cenných papírů. Spořicí státní dluhopisy tak budou podle Kalouska moci nabízet například banky, ale i jiní finanční zprostředkovatelé. Současně se bude analyzovat možnost využití sítě Czech POINT a elektronické distribuce. To by připadalo v úvahu v roce 2012.

Úřad počítá s emisemi dluhopisů se splatností jeden až dva roky a pět až šest let. MF neuvažuje o neomezené převoditelnosti dluhopisů na třetí osobu ani o daňovém zvýhodnění.

"Je to očekávaný krok," sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám