Hlavní obsah

Kalousek: končí výjimečně dobré časy, ale krize nehrozí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika zatím nepotřebuje mimořádná opatření. Recese tuzemské ekonomice nehrozí. Ve čtvrtek to prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který společně s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou opět ujišťovali, že úspory Čechů světová finanční krize a pády bank neohrozí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) po mimořádném jednání s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou

Článek

"Končí výjimečně dobré časy. Začínají časy nikoli krizové, ale normální,“ komentoval Kalousek výhledy tuzemské ekonomiky. Ta totiž bude reagovat na zpomalení tempa růstu západní Evropy (například Irsko je po 25 letech poprvé v recesi), ale i Spojených států. Podle Kalouska česká ekonomika nejspíš zpomalí, ale recese nehrozí, proto není zapotřebí ani mimořádných opatření.

I guvernér ČNB Zdeněk Tůma opět uklidňoval, že situace v Česku není nijak dramatická. "Žádným způsobem nepřepisujeme, jak vidíme ekonomiku. Česká ekonomika je stabilní," řekl Tůma s tím, že určité zpomalení se očekává. Příští rok by podle ČNB měla ekonomika růst o přibližně 3,4 procenta.

Centrální banka už v pondělí vydala prohlášení, v kterém vysvětlovala, že tuzemské banky nejsou krizí zasaženy, proto nejsou ohroženy vklady Čechů.

"Ke stabilitě domácího bankovního sektoru přispívá i přetrvávající bilanční likvidita bank a minimální závislost na finančních zdrojích ze zahraničních trhů,“ dodala centrální banka.

Reklama

Výběr článků

Načítám