Hlavní obsah

Kakao dál zdražuje, poroste i cena čokolády

Curych

Milovníci čokolády zřejmě budou muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Důvodem jsou rekordní ceny kakaa. Ty se vyšplhaly nahoru po zprávě, že Pobřeží Slonoviny hodlá prodloužit zákaz vývozu této suroviny. Analytici soudí, že výrobci čokolády že Švýcarska budou muset ceny zvýšit.

Článek

O prodloužení zákazu vývozu kakaa informoval v pondělí nově zvolený prezident Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara. Zákaz platil měsíc, prodlouží se na dobu neurčitou, pokud Ouattarův konkurent, dosavadní prezident Laurent Gbagbo, neopustí svůj úřad do konce týdne.

Ceny kakaa v reakci na zprávu stouply na 3444 USD (62 100 Kč) za tunu, což byla nejvyšší cena od ledna 2010.

Většina výrobců čokolády ze Švýcarska kupuje kakao z jiných zemí na západě Afriky, jako Ghana. Nejsou tak přímo ovlivněni embargem vývozu z Pobřeží slonoviny. Drahé kakao však snižuje jejich ziskové marže, takže budou muset přesunout vyšší náklady na zákazníky.

Zatímco velcí hráči, jako Nestlé, jsou ohledně otázek na zvýšení cen čokolády spíše vyhýbaví, menší firmy jsou více otevřené. "Ceny kakaa stouply více než dalších surovin, jako cukru, mléka, oříšků a mandlí. Zvýšili jsme v roce 2010 ceny o dvě procenta, což nebylo dostatečné na to, aby to vyrovnalo vyšší vstupní náklady," uvedl výkonný ředitel výrobce čokolády Favarger Jean-Baptiste Maugars.

Variantou je kakaová směs

Ceny zvýšila i menší výrobna Chocolat Frey. "Pokud ceny kakaa dále porostou, bude zvýšení cen nevyhnutelné, ve Švýcarsku i v zahraničí," uvedla mluvčí Marianne Jordiová.

Mnoho výrobců čokolády již zvýšilo ceny. Podle analytiků tak pro ně bude obtížné jednat o dalším zvýšení s maloobchodními firmami. "Když se ceny výrazně zvýší, můžeme pozorovat, že některé firmy změní na rozvíjejících se trzích recepty, používají méně kakaového másla a více kakaové směsi, protože tato přísada je levnější," uvedla analytička firmy Vontobel Claudia Lenzová. Pro výrobce luxusních čokolád však tato možnost nepřipadá v úvahu, protože kvalita je pro ně hlavní. Do skupiny výrobců luxusní čokolády patří právě většina výrobců ze Švýcarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám