Hlavní obsah

Jsem ve střetu zájmů, přiznal Babiš. Explosie má přejít pod jiný resort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce převést pardubickou firmu Explosia pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Výrobce trhavin totiž spadá pod resort financí a je závislý na dodávkách surovin od chemičky Synthesia, kterou ovládá Babišův Agrofert. Ministr tak připouští, že jde o střet zájmů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Zprávu přinesly Hospodářské noviny. Úředníci ministerstva financí už oslovili dopisem ministerstvo průmyslu a obchodu, zda by podnik nepřevzalo. O tom ale musí případně rozhodnout vláda.

„Materiál o převodu v současnosti připravujeme na jednání vlády. Navíc analyzujeme, zda k tomu bude nutná i změna zákonů,“ řekl deníku mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Explosia je od roku 2002 akciovou společností státu. Předtím patřila právě Agrofertu. Ještě před pádem vlády Petra Nečase (ODS) ministerstvo financí připravovalo privatizaci Explosie. Náměstek ministra financí Radoslav Bulíř ale nedávno řekl, že nyní nejsou připravovány žádné kroky, které by vedly k prodeji pardubické firmy do soukromého sektoru.

Explosia po letech ztrátového hospodaření za loňský rok významně zlepšila výsledky. Tržby proti předloňskému roku vzrostly zhruba o 100 miliónů korun na přibližně 610 miliónů korun. Proti minulým letům také podnik vykázal významně nižší ztrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám