Hlavní obsah

Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen otevřel továrnu u Žatce

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská firma Nexen Tire ve středu otevřela v průmyslové zóně Triangle u Žatce svou nejmodernější továrnu na výrobu pneumatik. Závod by jich měl do konce tohoto roku vyexpedovat až tři miliony kusů. Do roku 2022 očekává Nexen navýšení výrobní kapacity až na 11 milionů kusů pneumatik ročně. Výstavba má pokračovat druhou etapou, celkově chce firma v Česku investovat přes 22 miliard korun.

Foto: Nexen Tire Europe

Nově postavená továrna Nexen u Žatce

Článek

Výší investice se firma řadí na přední příčky mezi investory v Česku v posledních letech. Továrna byla spuštěna ve zkušebním provozu již letos v dubnu, pracuje v ní již přes 800 lidí. Celkově má práci v novém závodě postupně nalézt až 1300 lidí.

Díky strategické poloze jsou pneumatiky z firmy dostupné pro největší evropské odběratele ze zemí jako Německo, Francie nebo Velká Británie. Vyvážet pneumatiky bude ale i do střední a východní Evropy.

„Uvědomujeme si, jak je důležité být co nejblíže našim zákazníkům. Vytvořili jsme proto základnu, díky které můžeme reagovat na poptávku klientů pružněji,“ řekl výkonný ředitel firmy Travis Kang s tím, že otevření žateckého závodu znamená pro Nexen Tire v globálním měřítku významné navýšení produkční kapacity.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Továrna Nexen u Žatce

Nexen má dva závody na výrobu v Koreji, jeden v Číně a nyní otevřel první továrnu v Evropě. Jde o třetí největší investici v České republice z těch, které zprostředkovala agentura CzechInvest. Výstavbu podpořila i vláda, firmě přislíbila investiční pobídku, která má činit 3,6 miliardy korun.

„Jsme velmi rádi, že se Nexen rozhodl pro Českou republiku, myslím, že je to oboustranně dobrá volba. Investice splňuje definici tzv. Smart Factory, tedy výrobu založenou na vysoké míře automatizace a digitalizace s využitím vyspělých technologií,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.

Podle Kanga postavila firma to nejmodernější, co nyní lze mít. „Jediné, co nám ale působí obavy, je, že je v ČR poměrně nízká nezaměstnanost, což nám může dělat problémy ve snaze získat ty nejlepší pracovníky,“ dodal Kang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám