Hlavní obsah

Jihočeši spustili petici proti privatizaci Budvaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Petiční akci proti zamýšlené privatizaci národního podniku Budějovický Budvar zahájili na výstavě Země živitelka obyvatelé jižních Čech. Chtějí tak zabránit prodeji podniku do soukromých rukou, čímž chtějí někteří ministři koaliční vlády zalátat díry ve státním rozpočtu.

Foto: Petr Snajdr

Vítězná fotografie pana Petra Snajdra

Článek

O petici informoval místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který pomáhal vytvořit pro petici právní rámec. Podle Filipa uvádějí iniciátoři petice tři důvody, proč nechtějí Budvar privatizovat. "Není nic špatného na tom, když stát něco vlastní, cena Budvaru není navíc v tuto chvíli ještě konečná a roste s každým vyhraným soudním sporem o značku ve světě. Nejvíce ale občany vyprovokovalo, když se ministr průmyslu Urban netajil tím, že je třeba zalátat díry v rozpočtu na rok 2004," uvedl.

Podle něj se vlna odporu proti privatizaci zvedla právě v okamžiku, když měl Milan Urban pronést, že je třeba Budvar privatizovat. "To se podivila řada zemědělců a lidí, protože to vůbec nepatří do rezortu pana ministra. Proč to on navrhoval, když bylo známé stanovisko ministra zemědělství i předsedy vlády, že Budvar není předmětem privatizace?" podivuje se Filip.

Petice na Zemi živitelce

Nedlouho po tomto výroku se podle něj ozvalo asi pět skupin lidí z Českých Budějovic, kteří se rozhodli proti privatizaci zahájit petici. "Řekli, že by chtěli vytvořit petici, aby měla dobrý právní rámec. Odmítl jsem být členem petičního výboru, ale garantoval jsem, že ten zákon dodrží," dodal Filip. Podpisová akce byla zahájena na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích a postupně bude rozšířena do celé ČR.

Proti privatizaci se rozhodně staví ministr zemědělství Jaroslav Palas, stejně jako vedení podniku. Účetní hodnota Budvaru činí okolo tří miliard korun. Jeho prodej včetně prodeje práv k ochranným známkám by mohl státu podle některých odhadů vynést okolo 13 miliard korun.

Privatizace Budvaru znamená jeho zánik

Nabízet na prodej národní podnik Budějovický Budvar by znamalo fakticky jej odepsat a časem zřejmě i nechat zavřít. V souvislosti s úvahami o možné privatizaci jihočeského pivovaru to Právu na počátku července řekl pivovarnický expert, který si v této souvislosti nepřál být jmenován.

Německý týdeník Focus navíc přinesl před časem informaci, že o Budějovický Budvar by v případné privatizaci projevil zájem největší světový pivovar Anheuser-Busch, který s českým pivovarem vede několik desítek známkoprávních sporů.

Anketa

Souhlasíte s privatizací budějovického Budvaru, aby se snížil schodek státního rozpočtu?
ano
13,5 %
ne
86,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 438 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám