Hlavní obsah

Jednání s Řeckem má novou naději, evropské akcie rostou

Aktualizováno

Burzy v Řecku a západní Evropě v pondělí rostou poté, co šéf ministrů financí EU Jeroen Dijsselbloem označil aktuální návrhy Atén za dobrý podklad pro nové nastartování diskuse, která by podle něj mohla přinést výsledky v příštích několika dnech. Předsedy Evropské rady Donald Tusk řekl, že návrhy, které Řecko předložilo, jsou první vážně míněné návrhy za poslední týdny.

Foto: Yves Herman, Reuters

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po jednání o Řecku v Bruselu. V popředí ředitelka MMF Christine Lagardeová.

Článek

Index aténské burzy v pondělí odpoledne přidával proti pátečnímu přes devět procent. O víc než tři procenta rostou burzy v Německu a ve Francii, evropský akciový index FTSE100 posílil o 1,5 procenta. O 1,3 procenta rostou i akcie na burze v Praze.

Řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis pro BBC řekl, že je „Řecko zachráněné“. Očekává prý, že večer vysocí představitelé eurozóny vydají prohlášení, že je základní shoda na reformách, což otevře cestu k uvolnění pro Řeky životně nutné pomoci 7,2 miliardy eur.

Dodal, že vláda souhlasila s podmínkami EU a MMF, jejichž cílem je dosáhnout rozpočtového přebytku - letos ve výši jednoho procenta HDP. V příštím roce má být dvě procenta a v roce 2017 tři procenta řeckého HDP.

Pondělní jednání ministrů financí EU trvalo necelé dvě hodiny, žádné definitivní stanovisko nepřineslo. Když konec schůzky na Twitteru oznámil finský ministr Alexander Stubb, uvedl také, že práce pokračuje a návrhy nyní musí posoudit trojice věřitelských institucí - tedy Mezinárodní měnový fond (MMF), Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise.

Podle Dijsselbloema by tato práce měla začít okamžitě, aby bylo možné se na základě nových řeckých návrhů dohodnout ještě v tomto týdnu.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis přijíždí na jednání v Bruselu

Euroskupina se v pondělí sešla jen několik hodin před večerním mimořádným jednáním prezidentů a premiérů zemí platících společnou evropskou měnou, které bylo svoláno po krachu čtvrtečního jednání ministrů financí v Lucembursku.

Po odpoledním ukončení ministerské diskuse novináři v Bruselu spekulovali o odvolání pondělního eurosummitu, Dijsselbloem ale na tiskové konferenci jeho konání nakonec potvrdil.

Opatření mají přinést pět miliard

Podle nizozemského ministra v pondělí instituce ve svém prvním rychlém hodnocení nové řecké podklady komentovaly jako široké a komplexní. "Ale skutečně se musíme podívat na podrobnosti, zda součty sedí, na fiskální podmínky, na komplexnost reforem," uvedl Dijsselbloem. Je podle něj také důležité, aby vznikl jasný seznam, co je třeba přesně udělat a která opatření musí řecká vláda přijmout a prosadit v parlamentu.

O konkrétním obsahu nových návrhů nejsou oficiálně známy podrobnosti, řecký tisk ale uvádí, že Atény jsou mimo jiné připraveny zvýšit DPH u potravin a v oblasti turistiky, radikálně omezit předčasné důchody a zavést zvláštní daň pro movité Řeky. Tato opatření prý mají státní pokladně během půldruhého roku přinést pět miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš: Řecko by mělo konečně zbankrotovat

Řecko by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) mělo konečně zbankrotovat, aby se „vyčistil prostor”. Ministr financí to v pondělí řekl v Praze na...

Výběr článků

Načítám