Hlavní obsah

Jediný zájemce o ČSA je ochoten za ně dát miliardu korun

Aktualizováno

Konsorcium Unimex - Travel Service nabídlo státu za zhruba 92 procent akcií Českých aerolinií miliardu korun. Oznámila to mluvčí Travel Servisu Vladimíra Dufková. Když stát v lednu zahájil prodej, očekával přitom výnos mezi třemi až pěti miliardami korun. Jediný zájemce o ČSA, který nakonec zůstal ve hře, je připraven převzít i veškeré závazky národního dopravce, které vyčíslil na 14 miliard korun.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

Nabídku potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Vláda by měla rozhodnout do dvou týdnů, zda ji přijme.

Nabídka přišla na poslední chvíli v den, kdy vypršel termín pro podání nabídky pro účastníky veřejného výběrového řízení. Přesná nabídnutá částka činí 1 000 004 555,20 koruny. Zájemce by tak získal necelých 92 procent akcií firmy. Zbývající akcie vlastní hlavní město Praha a Česká pojišťovna.

Konsorcium se zároveň zavázalo využívat pražské letiště v Ruzyni jako své domovské letiště. Zároveň uvedlo příklady spolupráce, kdyby došlo ke spojení obou společností.

"Meziresortní výběrová komise pro privatizaci ČSA spolu s přítomným notářem ověřila, že nabídka je platná, tj. že splňuje příslušné zákonné a požadované náležitosti. Následně ministerstvo financí předloží celkové vyhodnocení výsledku veřejného výběrového řízení k rozhodnutí Vládě ČR, aby nabídku schválila či odmítla," uvedl v tiskové zprávě Jakob.

Další proces restrukturalizace ČSA by měl podle Jakoba pokračovat tak, aby společnost současnou nepříznivou ekonomickou situaci zvládla co nejlépe.

ČSA jsou jednou z nejstarších dodnes fungujících leteckých společností v Evropě, byly založeny v roce 1923. Společnost je největším českým leteckým dopravcem. V dubnu 2001 se ČSA začlenily do letecké aliance Sky Team.ČSA v současnosti létají do 104 míst ve 44 zemích světa, plánují ale postupně zrušit veškeré pravidelné dálkové spoje.Letecký park ČSA tvoří 51 letadel Airbus (19), Boeing (20) a ATR (12).Letos v lednu vláda zahájila prodej ČSA. Do výběrového řízení se přihlásily čtyři společnosti - konsorcium Unimex - Travel Service a dále firmy Odien AV III, Air France-KLM a Darofan ze skupiny Aeroflot. Do druhého kola postoupily konsorcium Unimex - Travel Service a letecká společnost Air France-KLM. V srpnu se ze soutěže stáhla Air France-KLM, svůj krok zdůvodnila nepříznivými dopady ekonomické krize na leteckou přepravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám