Hlavní obsah

Jediná česká sirkárna Solo Sušice v zemi končí

– SUŠICE • Aktualizováno
Novinky, toh

Výroba v jediné sirkárně v České republice ke konci letošního roku definitivně končí. Solo Sušice propustí 55 z 83 zaměstnanců, výpovědi již byly oznámeny. Novinkám to potvrdilo ředitelství společnosti. Firma chce kvůli nižším nákladům přesunout produkci do zahraničí.

Foto: Petr Eret, ČTK

Výroba zápalek se značným podílem ruční práce v akciové společnosti Solo Sirkárna v Sušici na Klatovsku.

Článek

Společnosti zlomila vaz rekordně silná koruna v letošním roce. "Na 85 procent výroby šlo na export," řekl Novinkám mediální zástupce společnosti Jiří Janoušek. Podle něj jsou dalšími důvody také růst nákladů za energie, dřevo či chemikálie, které se na výrobu zápalek používají.

Sirkárna byla v Česku nerentabilní. Proto se nyní zvažuje o přesunu výroby do jiné země. "Zatím se však ještě nerozhodlo, jestli to tak bude a kam," dodal Janoušek.

Připomněl, že značka Solo bude i nadále zachována. Sušický podnik se totiž transformuje na obchodní společnost, která se zaměří na prodej zápalek. Zde by mělo pracovat zbývajících 28 zaměstnanců.

Lidé prý najdou novou práci snadno

Společnost propouštění oznámila na pracovním úřadě už v září. Zaměstnanci situaci nesou těžce. "Nálada je blbá, ale je to tak. Co jiného nám zbývá," řekla Novinkám Jarmila Löffelmanová.

Sirkárna propouštění projednává s odbory a dřevozpracujícími společnostmi v regionu. Podle Janouška je totiž možné, že lidé práci znovu najdou. "Propuštění lidé by tak mohli najít zaměstnání v příbuzném oboru. Není to jisté, ale jednání se vyvíjí velice dobře," dodal.

:. Výroba zápalek se značným podílem ruční práce v akciové společnosti Solo Sirkárna v Sušici na Klatovsku.foto: ČTK/Petr Eret

SOLO Sušice
Patří doposud mezi nejznámější výrobce zápalek u nás. Výroba byla v Sušici zahájena již v první polovině 19. století. Téměř 85 % současné prodejní kapacity zápalek je exportováno na světové trhy. Vyváží se také do mnoha zemí Evropy,ale také do oblasti Blízkého východu a samozřejmě i do zámoří kam patří země Afriky, Ameriky, Latinské Ameriky a země Karibské oblasti.

:. Počátky výroby zápalek v podniku Solo Sušice sahá do roku 1830. Zaměstnankyně na snímku z roku 1950 opatřují hotové krabičky nálepkami.foto: ČTK/Sedlecký

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám