Hlavní obsah

Je to nehoráznost, ozývá se v Německu v souvislosti se zdražením elektřiny

– Berlín

V průměru o 12 procent zvýší v příštím roce němečtí dodavatelé ceny elektřiny. To je ještě o jeden procentní bod víc, než experti odhadovali při říjnovém ohlášení rekordního navýšení ekologické přirážky k ceně proudu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svaz spotřebitelů energie považuje ohlášené zvýšení cen proudu za „nehoráznost“. Dodatečné náklady spojené se zvýšením ekologické přirážky a poplatků za přenos podle něj ospravedlňují zdražení maximálně o šest až osm procent.

O skoro 13 procent zvýší ceny švédský Vattenfall, který zásobuje proudem statisíce lidí ve velkoměstech jako Hamburk nebo Berlín. Ti si tak od nového roku připlatí za jednu kilowatthodinu (kWh) o 3,52 centu (90 haléřů) víc než dosud. To je největší zdražení v historii působení společnosti na německém trhu.

Ke konkurentovi se přidali oba největší producenti elektřiny v Německu – E.ON a RWE. E.ON zvedne cenu v průměru o 8,7 procenta, RWE ji pro část zákazníků zvýší o osm až devět procent. Ještě na základě říjnových odhadů by měla běžná německá domácnost příští rok za elektřinu dát zhruba o sto eur (2500 korun) víc než letos.

Podle německé opozice jsou na vině výjimky z placení ekologické přirážky, které vláda poskytuje části firem, aby se nesnižovala konkurenceschopnost německého průmyslu. Producenti pak podle ní logicky navýšení svých nákladů přesouvají na domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám