Hlavní obsah

„Jardo klame.“ Zaplaťte a odevzdáme klíče od CEFC, říká Tkáč z J&T

Spolumajitel investiční společnosti J&T Patrik Tkáč ve sporu o dlužené peníze CEFC Europe obvinil Jaroslava Tvrdíka ze lži, když uvádí, že J&T „bezdůvodně odmítá přijmout peníze”. Podle CEFC Europe sáhla J&T kvůli sporu k „nepřátelskému převzetí” firmy. J&T se hájí tím, že využívá svých akcionářských práv k ochraně svých investic.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Tvrdík na archivním snímku

Článek

„Jardo klame,“ napsal na Twitteru slovenský podnikatel Tkáč. Dodal, že místo placení Tvrdík podal 40 předběžných opatření. J je podle něj připravena přijmout platbu zákonnou cestou a „odevzdat klíče”.

J ve čtvrtek sesadila představenstvo CEFC Europe a dosadila do něj vlastní lidi. Společnost mluví o „nepřátelském převzetí”. Změna je již zapsána v obchodním rejstříku, zaměstnanci se o ní dočetli na dveřích firmy. J si krokem podle vlastních slov chce pohlídat, že bude dluh uhrazen. Podle CEFC China jsou peníze připravené a termín pro zaplacení je v pátek.

Foto: archiv čtenáře Novinek

Zadlužená CEFC se dostala do problémů poté, co jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, začali v Číně vyšetřovat. Nejčastěji se mluví o případech korupce v Africe. Do CEFC vstoupila velká státní čínská firma CITIC, která ujišťuje, že zajistí pokračování investic.

J Private Investments (JTPI) v pátek uvedla, že je připravena k dalším jednáním se společností CITIC o splacení závazků CEFC. Ve stanovených lhůtách ale nebyl dohodnutý způsob splacení, proto J začala chránit svou investici, řekl mluvčí JTPI Petr Málek.

Jde o 11,5 miliardy

Poukázal také na vyjádření dosavadního místopředsedy CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka, že veškeré závazky vůči skupině J budou uhrazeny do pátečního odpoledne. „Jaroslav Tvrdík na Twitteru mluví o penězích, kterými dle našich informací CEFC nedisponovala," napsal mluvčí JTPI.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč.

CEFC China Energy dluží skupině J 450 miliónů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. JTPI už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

CEFC China v pátek označila změny CEFC Europe za pokus J o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v Česku. Je také připravena proti J podniknout právní kroky. Z prohlášení CEFC China vyplývá, že neuznává změny v představenstvu CEFC Europe, při kterých přišel Tvrdík o funkci, počítá nicméně se splacením závazků vůči J.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service (vlastník ČSA) nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadión v Edenu. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám