Hlavní obsah

Japonci jsou třetími největšími investory v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Do České republiky už přišlo 119 japonských firem, které zde celkově investují nejméně 2,3 mld. USD. V japonských výrobních závodech, vývojových centrech a obchodních společnostech tak v nejbližších letech najde zaměstnání zhruba 24 tisíc lidí.

Foto: archív Magistrát město Č. Budějovice

Pod Lékárnou

Článek

"Vzrůstající příliv japonských investic do ČR je trendem jen několika posledních let - ještě v roce 1999 byla v ČR sotva polovina z dnešního počtu projektů," upozorňuje expert agentury CzechInvest na japonské investice Josef Lébl, a vysvětluje: "Kromě pověstné japonské opatrnosti a velice odlišného stylu plánování a rozhodování, než je obvyklé v ostatních zemích, byl hlavním důvodem fakt, že Česká republika dlouho nebyla schopna nabídnout investorům žádné investiční pobídky, které by alespoň částečně snížily rizika jejich investice v cizí zemi.

A tak většina japonských firem v té době raději zvolila Maďarsko, případně Polsko nebo jiné evropské země, které pobídky nabízely." Od roku 2000 se však ČR daří získávat drtivou většinu všech nových japonských investičních projektů, které směřují do střední Evropy.

Jako jednu z významných předností naší republiky japonští manažeři svorně uvádějí vysokou technickou úroveň českých pracovníků. Výhrady pak mají zejména k vysoké nemocnosti Čechů, která jejich projekty citelně prodražuje.

Japonci dlouho váhají

Rozhodování japonských společností o tom, ve které zemi postaví svou novou továrnu, je mnohem delší než u evropských nebo amerických firem. Pokud se už ale firma jednou rozhodne, je to strategický krok, a ten je díky japonskému systému rozhodování považován za konečný a téměř nezměnitelný. Japonský investor pak zůstane v dané zemi i v případě, že má potíže a po nějaké období nevytváří zisk. V ČR však zatím žádná výrobní japonská firma takové problémy řešit nemusí.

Nejvýznamnějším investičním projektem Japonska v ČR je společná investice automobilek Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën. Výstavba kolínského závodu společnosti TPCA na výrobu osobních automobilů je při celkové výši investice 1,5 mld. eur největším investičním projektem ve střední Evropě a České republice přinese zhruba 10 tisíc nových pracovních příležitostí.

Také většina ostatních japonských projektů v ČR patří do automobilového sektoru, přičemž převládají firmy patřící právě ke skupině Toyota. Velmi silnou pozici si v ČR vybudovaly také japonské společnosti z oblasti elektroniky a elektrotechniky.

V tomto ohledu je zatím nejvýznamnější investicí v ČR projekt koncernu Matsushita Electric Industrial, který přišel do ČR jako vůbec první významnější investor, a to v roce 1996. Jeho závod na výrobu televizních obrazovek v Plzni se rychle rozrostl a brzy následovala výstavba dalších továren firem ze skupiny Matsushita. Celkové investice Matsushity tak už přesáhly částku 2,7 miliardy Kč.

Reklama

Související články

Hrubá stavba kolínské automobilky dokončena

Společnosti PSA Peugeot Citroën a Toyota Motor Corporation v pondělí dokončily hrubou stavbu svého společného závodu na výrobu zcela nové třídy osobních...

Japonský Daikin zaměstná v Plzni 500 lidí

Do Plzně přichází další investice. Japonský výrobce klimatizací hodlá v západočeské metropoli postavit svou továrnu, která zaměstná 500 lidí. Zástupci...

Výběr článků

Načítám