Hlavní obsah

Jaké jsou reálné ekonomické dopady novely exekučního řádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) uvádí, že projednávané návrhy novely exekučního řádu výrazně znevýhodňují postavení věřitelů vůči jejich dlužníkům. Pondělní tiskový briefing ke konkrétním závěrům studie, která se věnuje ekonomickým dopadům novelizace exekučního řádu, můžete sledovat živě od 13:00.

Jaké jsou reálné ekonomické dopady novely exekučního řádu Video: ČTK

 
Článek

Studie uvádí, že ačkoliv nelze snižovat vážnost problematiky lidí v dluhové pasti, novela donutí věřitele, jako jsou finanční instituce, zdravotní pojišťovny, obce, dopravní podniky apod. ke zvyšování cen, zpomalování investic či snižování dostupnosti služeb. Doplatí na ni tedy věřitelé, ale i ti, kteří své dluhy poctivě splácí.

Podle údajů Exekutorské komory ČR byl počet nově zahájených exekucí v roce 2020 téměř o pětinu nižší než v roce 2019. Vloni bylo zahájeno celkem 407 694 nových exekucí. V předchozím roce komora evidovala 499 512 nařízených exekucí. Jde o nejmenší počet nově zahájených exekucí minimálně za posledních 11 let.

Komerční obsah

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám