Hlavní obsah

Jak rozpoznat padělky světových značek od originálů? Řiďte se přesnými tipy

Novinky, mak
Praha

Každý padělek vykazuje určité atributy, podle kterých poznáme, že se nejedná o originální zboží. Často mají nevyhovující materiál, nemají vnitřní štítky s úplnými informacemi, vnitřní část padělku není zdaleka tak propracována, nebo se jedná o kombinaci značek, které spolu v reálu nespolupracují. Podle čeho „fejky“ nejlépe rozeznat?

Jak rozpoznat padělky světových značek od originálů? Řiďte se přesnými tipyVideo: Novinky

 
Článek

Existuje několik velmi jednoduchých rad, jak poznat padělek. Vždy se dívejte na vnitřní cedulky, a pokud nemají detailní návod na praní a informace o materiálu v češtině, můžete si být téměř stoprocentně jistí, že nejde o originální výrobek.

„Materiál rozhodně není tak kvalitní, jak tomu bývá u originálních výrobků. Výrobky mnohdy doprovází charakteristický zápach, který může vznikat kvůli nesprávnému skladování, případné hnilobě. To sebou nese i jisté zdravotní následky,“ uvedla expertka na boj proti padělání ze společnosti M2C.

Rizikové boty

Nejhorší situace je u sportovních bot, kdy padělek v žádném případě nesplňuje základní parametry kvality sportovních bot a svým provedením ničí vaše nohy. „Bota není šitá kvalitně. Správně nedrží klenbu nohy. Velikostní tabulky na štítku neodpovídají,“ upřesňuje expertka.

Trička, mikiny, čepice a rovnou s několika logy od dané sportovní značky? I na tuto skutečnost je třeba si dát pozor, neplatí zde totiž přímá úměra – čím víc pruhů tím víc adidas. Je potřeba si také dávat pozor, pokud jde o kombinaci dvou nebo i tří značek. V tomto případě je dobré si ověřit na webových stránkách značek, zda spolu opravdu spolupracují. Pokud ne, opět se jedná o padělek.

Místa, kde se padělky prodávají, jsou tradičně tržnice, kde v dnešní době už neuvidíte výrobky viset přímo na stáncích, ale při dotazu na známé značky vás prodejci velmi ochotně dovedou do blízkých skrytých skladů. Padělky už dnes v kamenných obchodech téměř nenajdete. Internetové obchody však stojí za opatrnost. Vždy si nejdříve ověřte relevantnost a solidnost daného e-shopu. Navíc leckdy vychází cena padělku jen o stokorunu levněji, a to je vzhledem ke kvalitě neúměrné.

Koupě padělku podporuje organizovaný zločin

„Organizovaný zločin je značně podporován právě zisky z prodejů padělků. Jde o to, že tato kriminalita není brána jako závažná. Veškeré finance, které z ní pocházejí, jsou jednak nedaněné, což činí obrovský únik pro stát. Většina z nezdaněných prostředků je pak dále investována do trestné činnosti, převážně drogového charakteru,“ doplňuje expertka.

Stát kvůli prodeji těchto věcí přichází každým rokem až o stamilióny na daních. Ročně se zabaví něco okolo 600 000 padělků sportovního zboží, přičemž zhruba jedna třetina je právě zboží značek, které zastupuje společnost M2C a na jejímž zabavení se tak podílí právě experti této společnosti.

Anketa

Koupili jste někdy padělek značkového zboží?
ano, vědomě
69,6 %
ano, nevědomky
7,7 %
nevím o tom
22,7 %
Celkem hlasovalo 3927 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám