Hlavní obsah

Izrael schválil dohodu o otevření letecké dopravy konkurenci z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská vláda v neděli schválila dohodu o "otevřeném nebi", která otevře leteckou přepravu mezi Izraelem a Evropskou unií větší zahraniční konkurenci a měla by posílit příliv turistů do země. Vláda se od toho nenechala odradit stávkou zaměstnanců izraelských leteckých společností. Ti se bojí, že zostřená konkurence je připraví o pracovní místa a nakonec jejich firmy zruinuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odbory zaměstnanců aerolinií odpověděly na krok vlády rozšířením stávky. Vlajková letecká společnost El Al na to oznámila, že až do odvolání ruší lety z Ben Gurionova letiště, hlavního letiště v zemi.

Vláda liberalizaci leteckého trhu obhajuje poukazem na přínosy pro ekonomiku země. "Reformy sníží ceny letenek do Izraele a z něj a posílí příjmy z cestovního ruchu," řekl premiér Benjamin Netanjahu po zasedání vlády. Do Izraele každý rok zavítá kolem 3,5 miliónu turistů.

Vláda bude liberalizací leteckého trhu zavádět postupně během pěti let počínaje dubnem 2014, aby pomohla vlajkovému přepravci El Al a dvěma menším společnostem Arkia a Israir připravit se na zesílení konference.

"Dohoda o otevřeném nebi je jedinou cestou, jak dlouhodobě přimět El Al ke zvýšení efektivnosti a ke změně přístupu tak, aby byla schopna soutěžit na tvrdém světovém trhu," řekl podle agentury Reuters ministr dopravy Jisrael Kac.

Odbory: O práci může přijít až 17 tisíc lidí

Zaměstnanci všech tří izraelských přepravců v neděli ráno zahájili časově neomezenou stávku, zatím jich ale byly jen stovky, takže aerolinie naprostou většinu nedělních plánovaných letů uskutečnily. "Jsme pro konkurenci a otevřené nebe, v této formě to ale izraelským leteckým společnostem přinese zkázu," řekl šéf odborů zaměstnanců El Al Ašer Edri.

Podle předáka mocného odborového svazu Histadrut Ofera Einiho by mohlo kvůli dohodě přijít o práci 17 000 lidí. Ministr financí Jair Lapid ale tvrzení odborářů o zániku pracovních míst odmítl a řekl, že reformy budou přínosem pro celou ekonomiku. Citoval studii, podle níž dohoda v zemi vytvoří 10 000 nových míst.

Histadrut po kroku vlády sdělil, že stávku nyní rozšíří a od úterního rána se do ní zapojí všichni zaměstnanci izraelských letišť. El Al poté uvedla, že ve světle kroku odborářů "a v důsledku vládního rozhodnutí schválit dohodu o otevřeném nebi ruší až do odvolání všechny lety".

Izraelští přepravci si stěžují zejména na náklady na bezpečnost, které mají výrazně vyšší než zahraniční konkurenti. Vláda ale slíbila, že 80 procent těchto nákladů pokryje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám