Hlavní obsah

Italům se bohatství za deset let smrsklo o 40 procent

Novinky, pit
Řím

Bohatství italských rodin se snížilo během posledních deseti let o více než 40 procent. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na výsledky průzkumu provedeného společností Censis.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čisté finanční jmění na jednu rodinu se propadlo v porovnání s 26 000 eury z doby před deseti lety na současných 15 600 eur (asi 393 000 korun). Z výzkumu tak vyplývá rozsah problémů této apeninské země, pronásledované ekonomickou recesí. Tamní vláda v čele s premiérem Mariem Montim se snaží vyvést Itálii z dluhové krize vytvořené během posledních let vysokými výdaji a stagnujícím růstem.

Téměř všichni respondenti, kteří se průzkumu zúčastnili, přiznali, že omezili nákupy především luxusnějšího zboží. Zhruba tři čtvrtiny z nich pak uvedli, že kupují levnější potraviny a využívají nejrůznější slevové akce.

„Snažím se ušetřit na oblečení a domácích potřebách. Ceny dál porostou, ovšem můj důchod zůstane stejný, takže musím být obezřetná,“ sdělila důchodkyně Clara Francettiová.

Čtyři z deseti rodin se musely vzdát dovolené a omezit nákup oblečení. Dalších téměř 66 procent dotázaných uvedlo, že používají méně svá auta a motorky, aby tak ušetřili na palivu. Jenže právě slabé spotřebitelské výdaje způsobují italskému hospodářství značné potíže.

Prodávají se cennosti, aby bylo na účty

Průzkum dále ukázal, že jedna z deseti rodin byla nucena v posledních dvou letech prodat zlato a šperky, aby získala potřebné peníze. I z tohoto důvodu se obchodům vykupujícím zlato daří, neboť Italové prodávají své cennosti, aby měli na zaplacení všemožných účtů.

Přibližně 18 procent rodin není schopno pokrýt všechny své náklady ze svého platu. Šestatřicetiletá Selma, matka dvou dětí, uvedla, že si přestala dávat snídani v kavárnách, aby ušetřila peníze.

Studie rovněž ukazuje, jak se prohloubily rozdíly v bohatství napříč italskou společností. Zatímco se počet rodin s čistým jměním přesahujícím půl miliónu eur za posledních deset let téměř zdvojnásobil, podíl rodin ze střední vrstvy se na celkovém bohatství Italů propadl o 18 procent na 48,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám