Hlavní obsah

Italská vláda si chce půjčit až 20 miliard eur na podporu bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Italská vláda se rozhodla požádat parlament o souhlas s půjčkou až 20 miliard eur (více než 540 miliard Kč) na podporu bankovního sektoru a případnou záchranu třetí největší italské banky Monte dei Paschi di Siena. V pondělí to oznámil italský premiér Paolo Gentiloni. Rozhodnutí je podle něj preventivním opatřením.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Nový italský premiér Paolo Gentiloni

Článek

„Myslíme si, že je naší povinností učinit opatření k ochraně úspor. Doufám, že všechna politická uskupení v parlamentu budou tuto zodpovědnost sdílet,” řekl Gentiloni.

Ministr hospodářství Pier Carlo Padoan uvedl, že peníze budou použity na zajištění potřebné likvidity v bankovním systému a na podporu bank, které se dostaly do potíží. Úřady podle serveru BBC také zkoumají, jak by bylo možné odškodnit drobné investory za případné ztráty.

Monte dei Paschi nyní pracuje na záchranném plánu, který by měli financovat soukromí investoři. Pokud se bance nepodaří záchranný plán zrealizovat, mohla by podle agentury Reuters už tento týden přijít na řadu vládní záchrana podniku.

Banka, která se potýká s velkým objemem nesplácených úvěrů, potřebuje do konce letošního roku získat dodatečný kapitál v objemu pěti miliard eur. Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc odmítla její žádost o poskytnutí více času na zvýšení kapitálu. Monte dei Paschi v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší evropskou banku.

Reklama

Související články

UniCredit propustí 14 tisíc zaměstnanců

Největší italská banka UniCredit se chystá zvýšit kapitál o 13 miliard eur (351,3 miliardy korun). V Itálii je to rekordní suma. Zároveň bude šetřit, do dvou...

Výběr článků

Načítám