Hlavní obsah

Italská vláda rozhodla splatit miliardové dluhy veřejné správy

Řím

Italská vláda se rozhodla dát do pořádku špatnou platební morálku veřejné správy a nařídila splatit alespoň část jejích miliardových dluhů vůči podnikům. V sobotu to podle agentury DPA oznámil odstupující premiér Mario Monti.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Odstupující italský premiér Mario Monti

Článek

Na základě výnosu, který v sobotu kabinet přijal, má být firmám během 12 měsíců uhrazeno 40 miliard eur. Montiho vláda si od tohoto kroku slibuje oživení neduživé ekonomiky země. Vrácené peníze mají firmám poskytnout větší likviditu a umožnit lépe bojovat s recesí.

Podle agentury Reuters ale odborníci míní, že navzdory novému opatření bude pro podnikatele nadále obtížné domoci se svých peněz.

Opožděné placení faktur "je nepřijatelná situace, která je ovšem již dlouho akceptována", zdůraznil premiér na tiskové konferenci. "Dosud nahromaděné dluhy veřejné správy jsou břímě pro budoucnost podniků a občanů," upozornil.

Italský stát podle agentury APA dluží jen dopravcům a poskytovatelům služeb 91 miliard eur. Podle italských průmyslníků tyto nezaplacené pohledávky vedly k uzavření tisíců podniků.

Vláda ve snaze o zlepšení situace chce také během dvou let vytvořit zvláštní fondy, dotované osmi miliardami eur, s jejichž pomocí hodlá zajistit likviditu regionů a splácení jejich dluhů firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám