Hlavní obsah

Italská vláda napadla kvůli Parmalatu centrální banku

ŘÍM

Aféra Parmalat začíná hýbat italskou politikou. Italský ministr hospodářství a financí Giulio Tremonti napadl italskou centrální banku za nedostatečnou preventivní činnost, která umožnila vznik aféry s účetními podvody v potravinářském koncernu Parmalat.

Foto: archiv autora

Iva Janžurová a Jiří Hrzán v komedii Svatba jako řemen, dále na snímku Jan Schánilec a Pavel Landovský.

Článek

Banka, která má vykonávat dozor nad domácím bankovním sektorem, "měla pochopit, že se v případě Parmalat děje něco nekalého," řekl Tremonti na zasedání zvláštní parlamentní vyšetřovací komise.

Ministr komisi řekl, že již na počátku listopadu, kdy problémy v Parmalatu ještě nevyšly na světlo, napsal centrální bance dopis upozorňující na problémy na domácím trhu firemních dluhopisů. Banka však na tato varování, mezi nimiž byly i signály krize Parmalatu, nijak neodpověděla.

Vláda chce proto podle Tremontiho prosadit nový systém bankovního dohledu, který posílí pravomoci burzovního regulátora Consob na úkor pravomocí Bank of Italy. Tato snaha ještě zostří napětí mezi vládou a centrální bankou. Tremonti a guvernér banky Antonio Fazio jsou ve při již delší dobu. Fazio ve čtvrtek na Tremontiho vyjádření přímo neodpověděl, na konferenci v Neapoli však obšírně mluvil o nutnosti "autonomie" centrální banky.

Díra v účtech až 14 mld. eur

V aféře Parmalatu je již deset zatčených, vesměs nejvyšších manažerů firmy. Parmalat vyhlásil minulý měsíc platební neschopnost poté, co se v jeho účtech objevila rozsáhlá díra. Ta se z původních čtyř miliard rozrostla podle vyšetřovatelů až na 13-14 miliard eur. Účetní podvody ve firmě se podle dosavadních poznatků táhly přes deset let.

Vyšetřovatelé v Miláně a Parmě nyní vyslýchají řadu podezřelých. Kromě manažerů a auditorů Parmalatu se vyšetřovatelé zajímají hlavně o banky a další partnery firmy. Ve čtvrtek začali vyšetřovatelé zkoumat tisíce dokumentů, které jim předaly americké úřady. Mezitím Bank of America, která na díru v účetnictví jako první upozornila, rovněž jako první ze zahraničních bank odhadla konkrétní rozsah možných ztrát z bankrotu firmy na 274 miliónů dolarů.

Svou finanční angažovanost v Parmalatu již zveřejnilo sedm největších italských bank. Vyšetřovatelé obviňují Parmalat z toho, že podvodně lákal peníze z investorů, když kryl akcie a obligace neexistujícími aktivy. Peníze z nových emisí cenných papírů získávala firma pomocí prázdných finančních poboček v daňových rájích, padělaných dokumentů a nadhodnocených údajů o příjmech.

Parmalat je jednou z nejznámějších italských značek. Výrobce mléčných produktů a džusů má téměř 35 000 zaměstnanců ve 30 zemích a jeho roční tržby přesahují 7,5 miliardy eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám