Hlavní obsah

Islandská burza znovu otevřela a zažila volný pád

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

REIKJAVÍK

Smůla se Islandu stále lepí na paty. Tamní burza po několika dnech opět zahájila obchodování, a to rovnou propadem o 76 procent. Minulý týden ve čtvrtek byla burza uzavřena poté, co tamní vláda zestátnila tři největší tamní banky.

Foto: Bob Strong, Reuters

Článek

Islandská burza je tak zatím jedinou na světě, která stále ještě neustála největší propady z předešlých dní. Od pondělí totiž burzy po celém světě raketově rostou.

Podle britského listu Guardian se na islandské burze neobchoduje se šesti tituly, včetně tří zestátněných bank - Kaupthing, Landsbanki, Glitnir. Dalšími subjekty jsou Straumur-Burdaras, Reykjavik Savings Bank a Exista.

Již před několika dny tamní premiér Geir Haarde oznámil, že země stojí před bankrotem. Nyní by ostrovnímu státu se třemi sty tisíci obyvateli mělo pomoci Rusko. To totiž přislíbilo pomoci čtyřmi miliardami eur. V úterý o půjčce jednají zástupci Islandu v Moskvě.

Podle CNN jsou problémy Islandu zapříčiněny překotným rozvojem bankovního systému. V polovině devadesátých let totiž trh v zemi mohutně expandoval, což přineslo růst celého finančního sektoru. Ten v posledních letech dokonce devětkrát převýšil hrubý domácí produkt Islandu.

Současné problémy země zřejmě zasáhnou i Česko. Minulý týden město Hradec Králové přiznalo, že na ostrovech investovalo zhruba 74 miliónů korun. Hrozí tedy, že o peníze přijde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám