Hlavní obsah

Islanďané už nevěří penězům, raději skupují luxusní hodinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

REIKJAVÍK

Obyvatelé Islandu, které silně postihla mezinárodní finanční krize a znehodnocení jejich měny, si zřejmě našli cestu, jak se alespoň částečně uchránit před finančními ztrátami. Mnozí z nich začali investovat svoje peníze do nákupu luxusních hodinek, píše agentura AFP.

Foto: Bob Strong, Reuters

Článek

Frank Michelsen, jediný distributor hodinek Rolex v této severské zemi, tvrdí, že se mu výrazně zvýšil prodej. Přesnější číslo neuvedl z obavy, aby nebyl považován za prospěcháře, který využívá krize ke svému obohacení.

"Klienti chtějí něco, co mohou mít v ruce. Nemají důvěru v čísla na obrazovkách svých počítačů, protože už viděli, jak se ta čísla rozplynula jako kouř," řekl Michelsen.

Za rok ztratila islandská koruna více než 40 procent své hodnoty vůči euru a dolaru. Vyvolala v ostrovní zemi krutý nedostatek likvidit a způsobila propad jejího zbytnělého bankovního systému.

Kupci luxusních hodinek jsou většinou Islanďané, kteří si pořizují ochotně několik hodinek každé v hodnotě několika tisíc eur, aby je mohli předat svým potomkům nebo je prodat v zahraničí s možností značného zisku, vysvětluje Michelsen.

Devalvace islandské koruny se plně neodrazila na prodejních cenách na Islandu, proto si mohou Islanďané prodejem určitého zboží v zahraničí značně přilepšit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám