Hlavní obsah

Invesmart začal přípravovat arbitráže kvůli Union bance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nizozemská investiční společnost Invesmart, většinový akcionář zkrachované Union banky, začala s přípravou arbitrážního řízení proti České republice. Oznámení o zahájení dvou mezinárodních sporů zaslal majoritní vlastník Invesmartu Paolo Catalfamo ministerstvu zahraničních věcí a ministerstvu financí. Na smírné řešení sporu stanovil termín půl roku.

Foto: Vratislav Konečný

archa před muzeem ve Frauenau

Článek

Catalfamo v úterý v tiskové zprávě uvedl, že chystá arbitráže podle česko-nizozemské a česko-italské smlouvy o ochraně investic, a to konkrétně do české Union banky. Poškozen se cítí "nespravedlivým a diskriminačním jednáním a postupem ministerstva financí a České národní banky."

Pokud se spor nepodaří vyřešit smírně do půl roku" budou podle Invesmartu zřízeny arbitrážní tribunály. "Motivem našeho jednání je ochrana našich práv, a nikoli vytváření další finanční zátěže pro české občany," dodal Catalfamo.

Invesmart se stal většinovým vlastníkem Union Group a Union banky v červnu 2002 a Česká národní banka pak v listopadu tuto transakci povolila. V únoru 2003 Union banka uzavřela své pobočky. Česká národní banka poté poslala Union banku do likvidace, jejímž výsledkem byl konkurz banky.

Na českých ministerstvech ještě nebyl nikdo oficiálně o krocích Invesmartu informován.

Reklama

Související témata:

Související články

Union banka je v konkurzu

Soudkyně Libuše Došíková z Krajského soudu v Ostravě včera poslala Union banku do konkurzu a zamítla návrh vedení banky na vyrovnání. Konkurzním správcem...

Výběr článků

Načítám