Hlavní obsah

Intervence ČNB v tomto čtvrtletí nekončí. Hrozí tříprocentní inflace, přiznali bankéři

• Aktualizováno
Novinky, bož

Česká národní banka (ČNB) bude i nadále intervenovat proti silné koruně, a to nejméně do konce prvního čtvrtletí. V pondělí to potvrdil guvernér ČNB Jiří Rusnok na společné tiskové konferenci s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podle náměstka ředitele sekce měnové ČNB se letos inflace přiblíží až ke třem procentům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a guvernér ČNB Jiří Rusnok vystoupili 13. února 2017 na společné tiskové konferenci po vzájemném jednání o ekonomické a makroekonomické situaci Česka.

Článek

„Nic se nemění na tom, co jsme sdělili na posledním měnovém zasedání, že ten závazek trvá i nadále a budeme tak činit nejméně do konce prvního čtvrtletí. A podle dalšího vývoje situace rozhodneme o jeho ukončení,” nechal se slyšet Rusnok.

Potvrdil tak prohlášení bankovní rady z počátku února, podle nějž je pravděpodobné ukončení intervenčního režimu v polovině roku 2017.

Inflace v prosinci překvapivě vzrostla na dvě procenta, což je dlouhodobý cíl ČNB.  Podle Petra Krále, náměstka ředitele sekce měnové ČNB, se inflace letos přiblíží až ke třem procentům. Uvedl to v rozhovoru, který ČNB uveřejnila na svých webových stránkách.

ČNB zahájila před více než třemi lety intervence s cílem nedovolit koruně posílit pod 27 korun za euro. Jako ideální inflaci ČNB deklaruje zhruba dvě procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám