Hlavní obsah

Internetovou banku Zuno koupili ruští oligarchové

• Aktualizováno

Internetovou banku Zuno, která působí v Česku a na Slovensku, získal od rakouské Raiffeisen Bank International ABH Holding (ABHH). Ten je mateřským konsorciem pro Alfa Banking Group, kterou ovládají jedni z nejbohatších Rusů Michail Fridman a German Chan.

Foto: Profimedia.cz

Michail Fridman

Článek

Smlouva o prodeji již byla podepsána, řekl ve čtvrtek mluvčí banky Vladimír Michna. Prodej Zuno ještě podléhá schválení regulačními orgány. Banka bude dále působit pod značkou Zuno a se stejným managementem. Nový majitel deklaroval zájem investovat kapitál do jejího rozvoje a expanze.

Alfa Banking Group se angažuje v bankovních a finančních službách v Nizozemsku, Velké Británii, Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku a na Kypru. V prosinci 2014 představovala konsolidovaná aktiva skupiny 47,5 miliardy dolarů.

Změna vlastnictví Zuno nebude mít podle Michny žádný vliv na její klienty v Česku a na Slovensku. Jejich vklady budou dál chráněné podle rakouského zákona o ochraně vkladů. Centrála banky zůstane ve Vídni.

Online banka Zuno zahájila svou činnost v roce 2010 na Slovensku, po kterém následovala v polovině roku 2011 ČR. Patří mezi první online banky ve střední a východní Evropě a nemá klasické pobočky.

Znají se z univerzity

Zakladatelé Alfa Group Michail Fridman a German Chan patří podle Forbesu mezi nejbohatší Rusy. Seznámili se při studiích na Moskevském institutu oceli a metalurgie. Fridman, jehož rodina má německé kořeny, začínal dovozem cigaret a parfémů a pronájmy nemovitostí.

German Chan se narodil v Kyjevě na Ukrajině, žije v Moskvě. Střídal se s Fridmanem v čele třetí největší ruské ropné firmy TNK-BP. Sbírá sportovní a lovecké zbraně. Podle amerických diplomatických zpráv zveřejněných na serveru Wikileaks je známý i tím, že nosil osobní zbraň i na obchodní jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám