Hlavní obsah

Účtovali hotelům poplatky za prázdné pokoje. Svaz musí zaplatit pokutu 20 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Autorský svaz Intergram musí zaplatit pokutu 20,799 milionu korun. Tu mu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za účtování poplatků hotelům za to, že měly televize nebo rádia v prázdných pokojích. Dříve uloženou sankci, proti níž svaz podal rozklad, potvrdil svým rozhodnutím předseda ÚOHS Petr Mlsna. Úřad o tom informoval v pátek. Rozhodnutí úřadu je pravomocné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Požadavek platby odměny i tehdy, když není pokoj obsazen ubytovaným hostem a není mu tak poskytováno žádné protiplnění, nelze považovat za přiměřenou obchodní podmínku. Jednalo se o projev zneužití dominantního postavení Intergramu,” uvedl k případu předseda ÚOHS.

Intergram se této praktiky dopouštěl od roku 2009 do roku 2014. Vyžadoval po hotelech a dalších poskytovatelích ubytování platby za přijímače na pokojích. Zda se v nich někdo ubytoval, svaz nezajímalo.

Soudy budou muset rozhodnout, zda je Vichnarův sportovní komentář umělecký výkon

Domácí

Svaz podle ÚOHS jednal v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže, ale i s evropským právem. Konkrétně porušil článek 102 Smlouvy o fungování Evropské unie právě tím, že si vynucoval nepřiměřenou obchodní podmínku.

Svaz může ještě podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Ta ale nemá odkladný účinek. Nejprve chce však aktuální rozhodnutí analyzovat, teprve poté bude zřejmě usilovat u brněnského soudu usilovat o zrušení rozhodnutí, sdělil Novinkám ředitel Intergramu Ludvík Bohman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám