Hlavní obsah

Inspektoři zavřeli výrobnu tofu v Brně kvůli špíně a plísni

– Brno
Novinky, pit

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vykonali ve středu společně s Policií ČR kontrolu nelegální výrobny tofu v Brně-Tuřanech. Po zjištění celkového neutěšeného stavu vydali zákaz dalšího využívání těchto prostor k výrobě potravin. Uvedl to mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Článek

„Provozovna byla zřízena v objektu bývalého zemědělského zařízení, který nebyl nijak rekonstruován a uzpůsoben pro potravinářskou výrobu,“ sdělil Spáčil s tím, že chybělo i příslušné kolaudační rozhodnutí.

Inspektoři i policisté zjistili na místě značný stupeň nečistoty a další hygienické nesrovnalosti. „V celém výrobním prostoru byly vydrolené podlahy, neomítnuté zdi byly promořeny plísní, v objektu byl nahromaděn odpad a věci nesouvisející s výrobou potravin,“ nastínil Spáčil.

Výrobce nebyl dále schopen v den kontroly předložit doklady o původu používaných surovin. „Výrobna navíc nebyla registrována u SZPI jako u příslušného dozorového orgánu, čímž nebyla naplněna další zákonná povinnost,“ připomněl Spáčil.

Na základě všech těchto nedostatků kontroloři zakázali užívat tyto prostory pro výrobu potravin, stejně jako uvést do oběhu 40 kilogramů sójového výrobku připraveného k expedici do prodejen na tržnicích. Podle Spáčila bude zahájeno s dotyčnou osobou správní řízení o uložení pokuty.

Na stejném místě policisté zasahovali už v květnu. „Kromě výroby sýra byl na místě zjištěn ještě chov slepic a kachen, který taky nesplňoval zákonem stanovené podmínky,“ uvedl Pavel Šváb, mluvčí Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám