Hlavní obsah
Padesát balných jídel vyráběl majitel v Ústí nad Labem v tomto kuchyňském koutě Foto: SZPI

Inspekce zavřela výrobnu jídel, fungovala v ústecké garsonce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) po kontrole uzavřela výrobnu rozvážených obědů fungující přes internet. Jídla se vařila v malé kuchyni v jednom z ústeckých bytů, která rozhodně nesplňovala hygienické podmínky. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Padesát balných jídel vyráběl majitel v Ústí nad Labem v tomto kuchyňském koutě Foto: SZPI
Inspekce zavřela výrobnu jídel, fungovala v ústecké garsonce

Při kontrole v úterý zjistili inspektoři hygienicky nepřijatelnou situaci v provozovně – výrobně balených hotových jídel - Vladimír Piskáček v Ústí nad Labem. Ta fungovala přes internet na webu www.dobre-jidlo-na-rozvoz.cz.

„Kontrolovaná osoba vyráběla balená právě hotová jídla - obědové menu cca 50 kusů denně - v kuchyňském koutě neodděleném od soukromých obytných prostor v bytě 1+1 a to za všeobecně nepřijatelných provozních podmínek,“ uvedl Kopřiva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že v prostorách chyběla například lednice na uchování surovin a připravených jídel a dřez byl používán na mytí domácího nádobí. Vybavení i prostory pro přípravu jídel nebyly dostatečně uzpůsobeny pro udržení základních hygienických podmínek, nutných pro zaručení bezpečné výroby potravin.

Rekonstrukce U Krtečka

Další uzavřenou provozovnou byla Cukrárna U Krtečka s adresou Svatopluka Čecha 523/47 v Jablonci nad Nisou, kterou provozuje podnikatelka Jana Žloutková.

Cukrárna U Krtečka v Jablonci nad Nisou

Foto: SZPI

„Vzhledem k rekonstrukčním a stavebně nedokončeným pracím ve skladové a částečně i výrobní části provozovny docházelo k riziku kontaminace surovin pro výrobu a ploch určených pro výrobu pekařských a cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně,“ uvedl mluvčí v tiskové zprávě.

Pod stropem cukrárny jsou vidět pavučiny

Foto: SZPI

V užívaných prostorách byly nedokončené či nedostatečně zakryté narušené stěny i stropy. Částečně obnažené zdivo s elektroinstalací představovalo celkově nevhodné prostředí pro skladování a výrobu potravin.

„V daných podmínkách tak nebylo ani možné zajistit odpovídající čištění a sanitaci prostor. SZPI přistoupila k uložení opatření ve formě zákazu užívání prostor až do odstranění zjištěných nedostatků a zahájí s oběma provozovateli správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Pavel Kopřiva.

Anketa
Objednali jste si někdy jídlo přes internet?
ano, dělám to často
10.8 %
občas
14.7 %
jednou
2.6 %
ne
71.9 %
Celkem hlasovalo 6010 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků