Hlavní obsah

Inspekce zachytila nebezpečné bobtnající bonbóny

– Brno
Novinky, pit

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) po upozornění ze strany Celního úřadu v Karlových Varech zabránili, aby se dodávka 72 kilogramů nebezpečných želé bonbónů původem z Vietnamu dostala na tuzemský trh.

Foto: SZPI, Novinky

Článek

„Jednalo se o želé bonbóny ve tvaru minipohárků obsahující přídatnou látku konjak (E 425),“ uvedla Petra Hoferková ze SZPI s tím, že Evropská komise již v roce 2002 zakázala na území Evropské unie dovoz a uvádění na trh želé bonbónů obsahujících tuto přídatnou látku vzhledem k možnému ohrožení lidského zdraví.

Konjak se běžně používá jako zahušťovadlo při výrobě některých potravin. Jeho použití v želé cukrovinkách ve tvaru minipohárků, které mohou být snědeny jako jedno sousto, je velmi nebezpečné.

Foto: SZPI, Novinky

„Díky tvaru, velikosti a způsobu konzumace mohou cukrovinky lehce vklouznout do hrdla a způsobit jeho ucpání. Želé se totiž velice pomalu rozpouští a navíc má tendenci díky obsaženému konjaku bobtnat,“ připomněla Hoferková. Cukrovinky jsou podle ní nebezpečné zejména pro malé děti a seniory.

Dovozce musí cukrovinky pod celním dohledem zlikvidovat. „Vzhledem k tomu, že se zásilka nedostala na trh, nehrozí spotřebitelům žádné nebezpečí,“ dodala Hoferková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám