Hlavní obsah

Insolvenční továrny si pobočky ponechají, o registraci jich ale velká část přijde

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší síť na zpracovávání osobních bankrotů v zemi, kancelář advokáta Jaromíra Císaře a společnost Administrace insolvencí City Tower, ve čtvrtek oznámila, že neuzavře své pobočky v okresech. Většina jich ale přijde o registraci. Vyhláška ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) požaduje, aby na každé pobočce byl registrovaný insolvenční správce osobně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Císař stejně jako další insolvenční správci předpokládají, že Pelikánova vyhláška do roka a do dne přestane platit. Stížnost pro nezákonnost na ni podaly dvě desítky senátorů u Ústavního soudu.

„Vyhláška ukládá osobní přítomnost správců, což v našem případě je možné u čtrnácti. Pouze tedy na registrovaná pracoviště budeme dostávat přidělené případy (od soudů) k řešení. Pobočky, které pozbydou registrace, přesto ale ponecháváme v činnosti. Fyzicky zůstanou a s dlužníky budou i nadále komunikovat,“ sdělil Právu Císař.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho síť nyní zahrnuje 75 insolvenčních pracovišť. Ty převážně automatizovaně dostávají od soudů přidělené případy osobních i firemních insolvencí na základě místa pobytu nebo sídla dlužníka. Insolvenční pracovníci pak spočítají splátky. Vycházejí z oficiálního příjmu dlužníka, a to tak, aby mu zůstalo alespoň životní minimum a přihlášení věřitelé dostali za pět let minimálně 30 procent pohledávek zpátky. A zároveň aby pro insolvenční firmu zbylo 900 korun bez DPH, jež musí měsíc co měsíc být dlužníkovi z příjmu v její prospěch strženy. Tuto kalkulaci pak posvěcuje soud.

Měsíčně 900 korun od tisíců dlužníků

Jen Císařova insolvenční firma má nyní ve své správě otevřeno na 2200 dlužníků. Z 85 procent se jedná o osobní bankroty. Měsíčně tak od nich inkasuje bezmála dva milióny. Jen osobních bankrotů soudy schválí na dvacet tisíc žádostí dlužníků ročně, nepočítaje v to firemní insolvence. O všechny případy oddlužení a insolvence se podle spádovosti dělí na 500 registrovaných insolvenčních správců.

Císař připustil, že jeho insolvenční impérium tak dostane přiklepnuto o čtyři pětiny méně případů. Ty soudy přerozdělí jiným správcům v daném regionu.

Pelikán chce insolvenční továrny redukovat

Vyhláška ministerstva spravedlnosti začala platit letos v březnu. Okamžitě vyvolala ostrý odpor insolvenčních správců. Na jejich adresu již dříve Pelikán řekl, že se pokusí jejich insolvenční továrny redukovat, neboť své pobočky mají třeba v autobazarech a pro dlužníky nic nedělají, jen kasírují odměny. Podle „Císaře a spol.“ vyhláškou ale postihl i seriózní firmy a dlužníky tím připraví o servis, respektive možnost zajít si za pobočku správce v blízkosti bydliště.

V jednom se ovšem Pelikán a Císař vlastně shodují: ministerstvo by mělo konečně začít ve větší míře odebírat licence těm správcům, na které chodí opakované stížnosti i od soudů a kteří mají na krku třeba už deset pochybení. V předchozích letech se totiž jen rozdávaly škraloupy, jichž je v evidenci kolem dvou tisíc, ale citelný postih nebyl téměř žádný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám